«Μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται να έχουμε σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινωθούν πάνω από 1.500 κρούσματα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Τσακρής επικαλέστηκε τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού στη δημόσια υγεία, τις οποίες αναδεικνύει μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας και Διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη για την Ελλάδα, με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, αναμένονται γύρω στους 4.000 θάνατοι από κορωνοϊό μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2021.

Ωστόσο, αν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμένη χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι αρκετά μικρότερος, περίπου γύρω στις 3.000.

Μάλιστα, τόνισε ότι αν υπάρξει πλήρης χαλάρωση των μέτρων, τότε σύμφωνα με η πρόβλεψη του Πανεπιστημίου ο αριθμός των θανάτων φτάνει στο ιλλιγιώδες νούμερο των 14.000 νεκρών.

Ο κ. Τσακρής είπε ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα προτείνει πιθανώς κάποια επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της επέκτασης της τηλεργασίας που όπως εξήγησε θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι πέραν από τις ιχνηλατήσεις στην κοινότητα αλλά και σε κλειστές δομές, για να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.