Έπειτα από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Καβάλα, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες (1 Αυγούστου) 110 νέα κρούσματα, ενώ οι «επικίνδυνες» ζώνες είναι τρεις: η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα.

Σε αυτές τις πόλεις έχουν καταγραφεί 264 κρούσματα κορωνοϊού σε 9 ημέρες, ενώ την εβδομάδα 24 με 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν ασθενείς του ιού ως εξής:

Αττική: 108
Θεσσαλονίκη: 57
Καβάλα: 20

Οι τελευταίοι αριθμοί σχετίζονται και με τον γνωστό γάμο στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης με τους εργαζόμενους στη μονάδα επεξεργασίας κρεάτων στην Καβάλα.

Περισσότερους από 1.000 ελέγχους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποίησε χθες (1 Αυγούστου) η Τροχαία Αττικής για μάσκες και υπεράριθμους επιβάτες σε όλο το λεκανοπέδιο.

Αναλυτικά, από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ, τα συνεργεία της Τροχαίας πραγματοποίησαν συνολικά 1.039 ελέγχους σε ΜΜΜ, βεβαιώνοντας 24 παραβάσεις.

Οι 18 από αυτές αφορούσαν επιβάτες που δεν φορούσαν μάσκες και στους οποίους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 150 ευρώ και οι 6 σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ με υπεράριθμους επιβάτες, τα οποία ελέγχθηκαν στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών.

Οι υπεράριθμοι επιβάτες κατέβηκαν από τα λεωφορεία και παράμειναν σε κλειστούς χώρους στα διόδια, απ’ όπου παρελήφθησαν από άλλα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σήμερα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα είχε πει: «Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε».

Αναφερόμενος στις τοπικές εστίες μολύνσεων, όπως τα κρούσματα σε εργοστάσιο στην Καβάλα, αλλά και τον γάμο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σύψας υπογράμμισε τη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων: «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης.

Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά

Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας».