Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις επιδημιολογικές επιπτώσεις του Δεκαπενταύγουστου

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε έξαρση των κρουσμάτων και διπλασιασμός των νοσηλειών

nisi2

Ολοένα και μεγαλύτερη γίνεται η ανησυχία των ειδικών, όσον αφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού αυτές τις ημέρες, λόγω των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου.

Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε έξαρση των κρουσμάτων και διπλασιασμός των νοσηλειών.

Αυτό το Σαββατοκύριακο κορυφώνεται η έξοδος από την πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τα νησιά και την περιφέρεια, ενώ ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου δημιουργεί συνωστισμό τόσο στις εκκλησίες όσο και στα πανηγύρια που γίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αναφορικά με τις εκκλησίες βρίσκονται σε ισχύ τα εξής μέτρα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα: Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες αρχές δεν θα προβούν στη λήψη επιπλέον μέτρων.

Μεγάλη ανησυχία δημιουργεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν κάποια νησιά, όπου τα περιστατικά κορωνοϊού ήταν πολλά, πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας. Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία.

Από την Πέμπτη εκφράστηκε και δημοσίως η ανησυχία για την αύξηση των νοσηλειών, λόγω κορωνοϊού, με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο στην απογευματινή ενημέρωση να κάνει λόγο για διπλασιασμό των εισαγωγών το τελευταίο 20ήμερο.

Ο διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, προειδοποίησε για εφιαλτικά σενάρια το φθινόπωρο.

«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια.

Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στις ΜΕΘ και άτομα νεαρής ηλικίας

«Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι αν πάρετε την ηλικιακή κατανομή των διασωληνωμένων. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 θανάτους στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών και 9 καινούργιες διασωληνώσεις. Συνολικά, έχουμε 14 νέους και 1 παιδί που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δείτε επίσης