Κορωνοϊός: Αντισώματα σε μία έως τρεις ημέρες μετά την τρίτη δόση

Νέα έκκληση προς τους ανεμβολίασους από την Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα, που εξέπεμψαν οι ειδικοί κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, ως προς την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, η οποία δίνει αντισώματα από μία έως τρεις ημέρες, μετά τη χορήγησή της, όπως σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

«Πριν 48 ώρες ο FDA έδωσε την έγκριση για την τρίτη δόση στους ενήλικες και το CDC διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά. Μάλιστα, παρέθεσε και κάποια στοιχεία πρόσφατης μελέτης για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Για τις παρενέργειες, είπε πως η ίδια μελέτη έδειξε όσα ήδη ξέρουμε, δηλαδή τις γνωστές -πια- παρενέργειες που υπήρχαν και στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ τόνισε πως σοβαρές παρενέργειες καταγράφηκαν σε αναλογία δύο στο εκατομμύριο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νεότερα που πλέον γνωρίζουμε για την τρίτη δόση του εμβολίου, με βάση διεθνή μελέτη.

Ακόμη τόνισε πως με την τρίτη δόση αναπτύσσονται πιο γρήγορα τα αντισώματα, συγκεκριμένα σε μία έως τρεις ημέρες.

Κλείνοντας, είπε με νόημα πως «Εμβολιασμός για τον Covid, εμβολιασμός και για την γρίπη. Έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίοδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως η τρίτη δόση θα πρέπει να γίνεται έξι μήνες μετά από τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση.

Μάλιστα, προς το παρόν αυτή θα γίνεται με mRNA εμβολιο (μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna).

Επίσης, όσοι έκαναν Johnson θα κάνουν την αναμνηστική δόση στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Οσοι έχουν νοσήσει  θα ανέβουν οδηγίες έως αύριο στις 12 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr. 

Όπως είπε, το 75,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ το 62,3% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Εχουν γίνει 922.000 εμβολιασμοί και περίπου 700.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού για τρίτη δόση. 

Ο κ.Θεμιστοκλέους μίλησε για «καταδρομικούς εμβολιασμους» στα μικρά νησιά που δεν υπάρχουν δομές, σε ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σε άλλα που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα. Περί τις 17.000 πολίτες από τους 20.000 που έχουν υποβάλει αίτημα έχουν ήδη εμβολιασθεί στο σπίτι. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού. Ο πολίτης δεν κλείνει ραντεβού ο ίδιος, την αίτηση κάνει ο θεράπων ιατρός που πιστοποιεί ότι ο πολίτες πληροί τα κριτήρια. Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι γιατροί, δημοσίου και ιδιώτες. Περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από ιδιώτες γιατρούς. 

Σε ερώτηση για την επαναφορά κινήτρων ο κ.Θεμιστοκλέους είπε πως ό,τι υπάρχει είναι αυτό που ανακοινώνεται. 

Εχουμε δυνατότητα για 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, με βάση τα στοιχεία ραντεβού βρίσκει κανείς σε διάστημα 5-6 ημερών. Για την εκκλησία ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ζήτημα Πίστης και Ομολογίας, είμαστε, είπε, σε συνεργασία με την Εκκλησία.

Για την αναγνώριση του ρωσικού/κινεζικού εμβολίου, ο κ.Θεμιστοκλέους απάντησε ότι τα εμβόλια είναι αναγνωρισμένα ήδη στην Ελλάδα. Και μπορεί κάποιος να το δείξει σε έντυπη μορφή. Για να πάρει πιστοποιητικό από την Ελλάδα πρέπει να κάνει 3η δόση στο ελληνικό σύστημα και θα λαμβάνει το δικό μας πιστοποιητικό. 

Για πρώτη δόση έχουν κλειστεί τις τελευταίες 7-8 μέρες  150.000 ραντεβού, εκ των οποίων 18.000 σήμερα έως τώρα. Κατά μέσο όρο έχουμε 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης την ημέρα, την τελευταία εβδομάδα.