Κορωνοϊός: Από τις θεωρίες συνομωσίας στα υπαρκτά σενάρια - Το κινεζικό εργαστήριο και η έρευνα των ΗΠΑ | wuhan 1

Σε μια εντυπωσιακή στροφή της διοίκησης Μπάιντεν, που έχει οδηγήσει αρκετούς από τους οπαδούς του Τραμπ να μιλούν για δικαίωση του πρώην προέδρου, ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από τις μυστικές υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να διερευνηθεί σύντομα η προέλευση του κορωνοϊού και αναμένει την σχετική αναφορά εντός 90 ημερών.

Η ανακοίνωση για την έρευνα έρχεται έπειτα από μια προκαταρκτική αναφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών η οποία διαπιστώνει πως αρκετοί ερευνητές του διαβόητου εργαστηρίου της Ουχάν, είχαν ασθενήσει με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ιού τον Νοέμβριο του 2019 και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Πρόκειται για μια νέα λεπτομέρεια που πυροδότησε πίεση προς τον Μπάιντεν, ώστε να ερευνηθεί σε βάθος η προέλευση του ιού.

Μια σειρά παραγόντων είναι αυτή που οδήγησε τον Μπάιντεν να αναθέσει στις μυστικές υπηρεσίες την εν λόγω έρευνα, κυρίως επειδή η αρχική έκθεση που διέταξε τον περασμένο Μάρτιο δεν προχώρησε αρκετά.

Υπήρξε επίσης σαφής δημόσια πίεση στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα της Wall Street Journal και του CNN σχετικά με νέες πληροφορίες που επιβεβαίωναν την πιθανότητα της θεωρίας διαρροής του ιού από κινεζικό εργαστήριο, καθώς και η νέα τοποθέτηση Φάουτσι – επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Μπάιντεν – που αναγνώρισε ότι αυτός και άλλοι επιστήμονες μπορεί να ήταν υπερβολικά απόλυτοι σε προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις τους απορρίπτοντας αυτό το σενάριο.

Η έρευνα του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διενήργησε έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας και κατέληξε σε μια έκθεση ότι το σενάριο της τυχαίας διαρροής από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, όπου διεξήχθη έρευνα, ήταν «εξαιρετικά χαμηλός». Η έκθεση ανέφερε ότι «δεν υπήρξε αναφορά για αναπνευστική ασθένεια συμβατή με την Covid-19 κατά τη διάρκεια των εβδομάδων ή μηνών πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν υπάρχουν ορολογικές ενδείξεις λοίμωξης σε εργαζόμενους μέσω της ειδικής ορολογικής εξέτασης SARS-CoV-2». Ωστόσο, η έρευνα του ΠΟΥ επικρίθηκε από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες κυβερνήσεις για την περιορισμένη πρόσβασή της σε «πλήρη, πρωτότυπα δεδομένα και δείγματα». Ο οργανισμός κατηγορήθηκε επίσης ότι ήταν υπερβολικά φιλικός απέναντι στην Κίνα καθ ‘όλη τη διάρκεια της έρευνας. Την μελέτη αυτή συνυπέγραψαν 17 Κινέζοι επιστήμονες, αρκετοί από αυτούς προερχόμενοι από κρατικά ιδρύματα.

Στροφή και από το Facebook

Ο τεχνολογικός κολοσσός υπό το φως των νέων δημοσιευμάτων και τη νέα έρευνα των αμερικανικών Αρχών, προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης των αναρτήσεων που έχουν να κάνουν με την προέλευση του κορωνοϊού.

Η εταιρεία υποστηρίζοντας πως θέλει να περιορίσει τα fake news και την παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό είχε προχωρήσει σε αυστηρές «ποινές» σε χρήστες και ΜΜΕ που έκαναν σχετικές αναρτήσεις.