Γιαμαρέλλου: Περιμέναμε ότι θα μειωθούν πιο γρήγορα τα κρούσματα (vid)

Σε κρίσιμες ημέρες βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής καθώς η επέλαση του κορωνοϊού δεν λέει να σταματήσει και να δώσει μια ανάσα τόσο σε υγειονομικούς όσο και σε ασθενείς.

Η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου έχει φέρει νέα πίεση στα νοσοκομεία, κάτι που αποτυπώνουν και οι αριθμοί αλλά και τα λεγόμενα των λοιμωξιολόγων.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων με 1.176 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες. Έσπασε και το φράγμα των 400 στους διασωληνωμένους με 406 περιστατικά στα νοσοκομεία.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.00%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 292 ασθενείς.

Αξίζει να αναφερθεί το ότι τα 1.176 κρούσματα εντοπίστηκαν σε 18.000 τεστ που διενεργήθηκαν από τον ΕΟΔΥ και έτσι εντείνεται η αγωνία για τη σημερινή ημέρα καθώς ο αριθμός που ανακοινώνεται αντιστοιχεί σε τριπλάσιο αριθμό τεστ.

Πρωταθλήτρια του επιδημιολογικού κύματος αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά η Αττική και για να επιτευχθεί η εξασφάλιση περισσότερων κλινών COVID, γίνεται μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ενώ κατήγγειλε πως «γέμισαν οι 4 κλινικές για Covid. Kαι έβαλαν στην Παθολογική κλινική, ύποπτα και θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα, μαζί με ογκολογικούς ασθενείς. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, μέχρι σήμερα στο εφημερεύον νοσοκομείο «Αττικό» εισήχθησαν 51 περιστατικά, 14 ύποπτα ως κρούσματα και 37 θετικά.

Παράλληλα, έκανε λόγο, ότι οι 33 ΜΕΘ Covid του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι πλήρης και έτσι αποδεσμεύθηκαν χθες 10 γενικές ΜΕΘ για να δοθούν σε περιστατικά κορωνοϊού. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στις γενικές ΜΕΘ μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές δομές υγείας.

Επιπλέον, ο κ. Γιαννάκος, τόνισε ότι ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και μη Covid ασθενείς κάνουν κοινή χρήση κοινόχρηστων χώρων, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όπως είπε για τη διασπορά του ιού.

Την ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ επιβεβαίωσε και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέροντας πως εχθές το βράδυ γύρω στις 2 είχαμε 93% κάλυψη των ΜΕΘ ενώ πρόσθεσε πως κατά την κρίση της περάσαμε το πικ της πανδημίας.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε πως ακολουθεί μια ήπια αυξητική πορεία, αλλά είναι ελεγχόμενη, αν και τυπικά βρίσκεται στο κόκκινο. Αυτό που ανησυχεί είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Τα εμβόλια είναι το φως στην άκρη του τούνελ

Τα τρία υπέρ των εμβολίων σημείωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στην ασφάλεια των εμβολίων, λέγοντας πως δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες.

Επεσήμανε πως τρία είναι τα χαρακτηριστικά των εμβολίων που έχουν πάρει έγκριση για τον κορωνοϊό που τα καθιστούν ελπιδοφόρα:

  • Η ασφάλεια – Δεν έχει δοθεί κανένα σήμα για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια
  • Η αποτελεσματικότητα – Και για τα τρία εμβόλια, η πρόληψη σοβαρής νόσου, η πρόληψη των θανάτων, η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου είναι από τα κύρια πλεονεκτήματα.
  • Και τα τρία εμβόλια – Pfizer/Moderna/AstraZeneca – είναι αποτελεσματικά για τη βρετανική μετάλλαξη.

«Τα τρία εμβόλια που χορηγούνται μέχρι σήμερα, έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης», συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως με το mRNA εμβόλιο παρατηρούνται αντισώματα και πριν τη δεύτερη δόση. Άρα η επιμήκυνση στο μεσοδιάστημα των δύο δόσεων αποτελεί ζήτημα προς συζήτηση.

Επικαλούμενη μεγάλη έρευνα από τη Σκωτία, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως είναι πιθανή η αλλαγή σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς αυτό φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

«Ο Μάρτιος είναι η αρχή της άνοιξης. Με τις πιο φωτεινές μέρες θα έχουμε ένα σύμμαχο αισιοδοξίας», είπε κλείνοντας.