Σε πολύ αυστηρό ύφος απευθύνθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς στους πολίτες, παίρνοντας το λόγο από τον Σωτήρη Τσιόδρα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε την ομιλία του, κάνοντας λόγο για σαββατοκύριακο κοινωνικής ευθύνης, επικαλούμενος το τελευταίο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί αποφυγής συναθροίσεων.

Στη συνέχεια ανέφερε, ότι υπάρχει μερίδα κόσμου που δεν τηρεί τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και νομίζουν ότι είναι ώρα για εκδρομή στο χωριό και στο εξοχικό, γιατί μεταφέρουν τις συνέπειες στους τόπους που επισκέπτονται.

«Κάποιοι επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά και έτσι απασχολούν την Πολιτεία. Η Πολιτεία όμως γνωρίζει ποια αυτοκίνητα έχουν περάσει από τα διόδια…».

Στη συνέχεια τόνισε για ακόμη μια φορά ότι από όλους τους πολίτες εξαρτάται αν θα παρθούν επιπλέον μέτρα κυκλοφορίας ενώ στη συνέχεια εξήγγειλε νέα μέτρα.

Πιο αναλυτικά, από τις έξι τα ξημερώματα του Σαββάτου, τα πλοία για τα νησιά θα μπορούν να επιβιβάζονται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, όσοι ασχολούνται με την τροφοδοσία των νησιών και όσοι θέλουν να αποχωρήσουν από τα νησιά. Εισιτήρια θα εκδίδονται με αντίγραφο του TAXIS ή του Ε1, που θα πιστοποιεί τον τόπο κατοικίας.

Επίσης, απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους σκαφών αναψυχής ενώ καλούνται να επιστρέψουν ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όσοι ταξιδεύουν με σκάφη αναψυχής ανά την επικράτεια. Το Λιμενικό έχει λάβει σαφείς οδηγίες και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα μεταξύ άλλων.

Λαϊκές Αγορές

Όσον αφορά τις Λαϊκές Αγορές, για αύριο Σάββατο αναστέλλεται η λειτουργία τους ενώ από τη Δευτέρα θα μειωθούν κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.

Οι νέοι κανόνες για τα σούπερ μάρκετ και συναθροίσεις

Στα σούπερ μάρκετ πλέον οι πελάτες θα είναι ένας ανά 15 τ.μ. από 10 που ήταν ως σήμερα.

Όσον αφορά τις συναθροίσεις, παραμένει η απαγόρευση άνω των δέκα ατόμων με τα πρόστιμα να παραμένουν 1000 ευρώ κατ’ άτομο και περίπτωση ενώ θα υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία σε πάρκα και πλατείες. Απαγορεύονται τα πικ νικ και η άθληση κατά ομάδες.

Οι κυκλοφορίες θα πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες ζωτικές ανάγκες. Παραμένουν οι εξαιρέσεις μετάβασης στην εργασία, οι επισκέψεις στο γιατρό, η μετάβαση στα σούπερ μάρκετ (για την προμήθεια των απαραίτητων αγαθών), η μετάβαση στο ταχυδρομεία (αποκλειστικά για την απαραίτητη αλληλογραφία), στην τράπεζα, στα πρατήρια καυσίμων, η βοήθεια σε άτομα που αποδεδειγμένα είναι ανήμποροι, η ατομική άσκηση ή ανά δύο (τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις) και η βόλτα των κατοικιδίων συντροφιάς.

Τέλος, αναστέλλονται οι επισκέψεις στις φυλακές και οι μεταγωγές κρατουμένων.

Στη συνέχεια ο κος Χαρδαλιάς, μιλώντας σε αυστηρό τόνο ανέφερε, ότι δεν πρόκειται για άσκηση αλλά για μάχη όλων για τον περιορισμό του κορωνοϊού και της έξαρσης της πανδημίας.

«Η ατομική ευθύνη είναι εξίσου σημαντική με τη συλλογική και χρειάζεται συνεργασία των πολιτών και της Πολιτείας. Μένουμε σπίτι, αλλιώς η Κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε δυνατό μέτρο! Μένουμε στο σπίτι το σαββατοκύριακο για να μπορέσουμε ξανά σε λίγες εβδομάδες να απολαύσουμε τις ημέρες που έρχονται και να μην τις θυσιάζουμε στο βωμό της ανοησίας. Οτιδήποτε άλλο είναι εγκληματικό για τις ευπαθείς ομάδες!».