Κορωνοϊός: Δημιουργία νέων κέντρων για εμβολιασμούς 7 ημέρες την εβδομάδα έως τα μεσάνυχτα

Ο εμβολιασμός των πολιτών κατά του κορωνοϊού ανεβάζει ταχύτητα ολοένα και περισσότερο. Από χθες μεγάλη μερίδα των πολιτών μεταβαίνει στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, μετά τη μικρή διακοπή για την Κυριακή του Πάσχα.

Από χθες λειτουργεί και πάλι, ύστερα από 6 μήνες η εστίαση, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αρθούν περαιτέρω περιορισμοί. Αυτόν τον μήνα αρχίζει η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία».

Από αύριο αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων, με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ τον Ιούνιο έως και 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Σημειώνεται ότι στόχος είναι τα εμβολιαστικά κέντρα να λειτουργούν σε 7ήμερη βάση μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το τρέχον διάστημα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας.

«Η Επιχείρηση Ελευθερία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, πάντα με ασφάλεια και σεβασμό προς τους πολίτες. Πλέον, όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αναφορικά με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις τον Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.