Δύσκολες ώρες περνούν οι επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο παραμένει μέχρι νεωτέρας έξω από το λιμάνι του Πειραιά, μετά τα 20 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μεταξύ των 383 επιβαινόντων του πλοίου.

Δύο από τα 20 άτομα που εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό, ένας 72χρονος Ελβετός και ένας 34χρονος Ινδονήσιος, μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει πάρει δείγματα και από τους 383 επιβαίνοντες και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του τεστ.

Το πλήρωμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως και υπόλοιποι ναυτικοί, θα παραμείνουν σε καραντίνα στο πλοίο για τουλάχιστον 12 ημέρες.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε ναυλωθεί και μετέφερε ναυτικούς για να επανδρώσουν άλλο πλοίο στην Ισπανία βρίσκονταν εδώ και ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της από 21/03 υπουργικής απόφασης με περιοριστικά μέτρα για τους κατάπλους των σκαφών και των πλοίων στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από εταιρεία της Μάλτας και Τούρκο ιδιοκτήτη να μεταφέρει στην Ισπανία 349 ναυτικούς μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες προκειμένου να επανδρώσουν άλλο πλοίο εκεί.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να καταπλεύσει εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει οι Αρχές της Ισπανίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Έτσι το πλοίο πήρε εντολή από την ναυλώτρια εταιρεία να μεταφέρει τα πληρώματα στην Τουρκία αλλά οι τουρκικές αρχές επέτρεπαν μόνο τους Τούρκους υπηκόους να αποβιβαστούν στο τουρκικό έδαφος, με αποτέλεσμα το πλοίο να παραμένει εδώ και καιρό έξω από το λιμάνι του Πειραιά περιμένοντας οδηγίες.


Τα σωματεία «ΠΕΜΕΝ» και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ζητούν το καράβι να προσδέσει άμεσα στο χώρο της κρουαζιέρας, να διασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να εγκατασταθεί ιατρική μονάδα για την ασφαλή διαμονή και την ασφαλή διακομιδή ασθενών σε νοσοκομείο.

Επιπλέον ζητούν να εξοπλιστεί το πλήρωμα με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του, υλικά για την ατομική προστασία των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.

Ο κορμός των επιβαινόντων είναι περί τους 150 Τούρκοι μηχανικοί και τεχνίτες, ενώ μαζί τους βρίσκονται και 36 Έλληνες. Συνολικά στο πλοίο βρίσκονται εργάτες από 13 χώρες, όπως η Ινδονησία (83 άτομα), η Ουκρανία (82 άτομα), η Βουλγαρία και το Καζακστάν.