Βατόπουλος: Ίσως χρειαστεί σειρά μέτρων γιατί είναι ύπουλος ο ιός

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο δείκτη test κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους.

Για την ακρίβεια, όλη η Ελληνική επικράτεια εντάσσεται στις χώρες με δείκτη θετικότητας μικρότερο του 1%, όπως προκύπτει κατά την πρόσφατη επιδημιολογική κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την 69η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου, από 23 μέχρι 29 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα εμφανίζει μείωση του δείκτη θετικότητας και σταθεροποίηση του δείκτη Rt του κορωνοϊού.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 29 Σεπτεμβρίου σε 0,95 και εμφανίζει σταθεροποίηση συγκριτικά με την τελευταία έκθεση (0,97).

Επιπλέον, ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε σε 1,01% (το 7ήμερο 20 – 26 Σεπτεμβρίου), από 1,15% το προηγούμενο 7ήμερο.

Δείτε τον πρόσφατο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τον δείκτη θετικότητας των χωρών και τον δείκτη test ανά 100.000 κατοίκους.

Γράφημα 1: Δείκτης θετικότητας (αριστερά) και Test ανά 100.000 κατοίκους (δεξιά)

Κορωνοϊός - ECDC: Πτώση όλων των δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας | ECDC scaled

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.060 κρούσματα, από 2.224 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας μείωση -7,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο διάστημα, το 20,5% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 15% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 39 έτη.


Επιπλέον, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε μείωση κατά -15,9% σε 31,0 (από 36,9 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά -3% σε 323 (από 333 στην προηγούμενη έκθεση).

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα κορωνοϊού στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση σε 70% (από 69% στην προηγούμενη έκθεση).

Συγκεκριμένα, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα κορωνοϊού ανέρχεται σε 64% και 93% αντίστοιχα (από 67% και 80% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (28/9/2021), η Ελλάδα με 1.422 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 17η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1.721. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 159 ημέρες (από 155 ημέρες) και των θανάτων σε 194 (από 188 ημέρες), σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

13 Περιφερειακές Ενότητες (Δράμα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Λάρισα, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική, Έβρος, Μαγνησία) κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου (κόκκινο), καθώς επίσης και το κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τoν τελευταίο επιδημιολογικό χάρτη της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, 23 ΠΕ (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αττική (εκτός από το κέντρο της Αθήνας), Αχαΐα, Βοιωτία, Ηράκλειο, Θάσος, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κορινθία, Μεσσηνία, Μύκονος, Νάξος, Ροδόπη, Ρόδος, Σέρρες, Σποράδες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Φλώρινα) κατατάσσονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου (πορτοκαλί).

Δείτε τον νέο επικαιροποιημένο χάρτη της Πολιτικής Προστασίας:

Κορωνοϊός - ECDC: Πτώση όλων των δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας | greece 1