Υπό έλεγχο εξακολουθεί να βρίσκεται ο κορωνοϊός στην Ελλάδα. Χθες (10 Ιουνίου) ανακοινώθηκαν 11 κρούσματα του ιού, εκ των οποίων τα 10 αποτελούν επαφές ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Σύμφωνα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι ειδικοί εξακολουθούν να έχουν καλή εικόνα ποια κρούσματα συνδέονται με ταξίδι και ποια αποτελούν επαφές γνωστών κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 3068 κρουσμάτων που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί στην Ελλάδα, τα 692, ήτοι το 22.6%, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 1751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Επομένως, μόνο το 20,3% των κρουσμάτων είναι χωρίς συγκεκριμένη πηγή προέλευσης. Ταυτόχρονα , από την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι 6 περιοχές είναι υψηλού κινδύνου, δεδομένου ότι δε αυτές έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Έπειτα από τα τελευταία κρούσματα που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας.

Πρόκειται για τους νομούς Λάρισας, Αργολίδας, Ξάνθης, Καστοριάς, Κοζάνης και το Άγιο Ορός. Σε αυτούς του νομούς αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Αναφορικά με τη Λάρισα, η παρουσία στη λίστα οφείλεται ως επί το πλείστον στον εντοπισμό κρουσμάτων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τον οικισμό των Ρομά, ενώ για την Αργολίδα λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι μετά από όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, τρεις νομοί εξακολουθούν να μην έχουν καταγράψει κάποιο κρούσμα. Αυτοί οι νομοί είναι των Γρεβενών, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας.