Η Ελλάδα, αν και σε μακράν μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες του πλανήτη, εξακολουθεί να κατατρύχεται από τον νέο κορωνοϊό.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 113 νέα κρούσματα, ενώ 11 συμπολίτες μας βρίσκονται σε ΜΕΘ. Ο χθεσινός αριθμός των νέων ασθενών έφτασε τους 23, τη στιγμή που 191 άνθρωποι έχουν καταλήξει από τον ιό στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 23 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 6 καταγράφηκαν στην Καστοριά, από 3 στη Σύρο και στη Λέσβο σε ειδική δομή καραντίνας, 2 στην Παραμυθιά, και μόλις 1 στην Αθήνα. Παράλληλα καταγράφηκαν 8 κρούσματα από πτήσεις.

Αναφορικά με τα κρούσματα στη Λέσβο, πρόκειται για τρεις ασυμπτωματικούς ασθενείς πρόσφυγες και μετανάστες, που μαζί με άλλους 33 συνολικά (15 άνδρες, 10 γυναίκες και 11 παιδιά) καταγωγής Ιράν και Αφγανιστάν, διασώθηκαν το Σαββάτο 13 Ιουνίου το βράδυ από το Λιμενικό Σώμα βόρεια των βορειοδυτικών ακτών της Λέσβου και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας.

Κατά τον έλεγχο από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, είχε βρεθεί μεταξύ των 36 συνολικά διασωθέντων ένας θετικός στον ιό, ενώ αρνητικοί ήσαν όλοι οι άλλοι. Αρνητικά ήταν και τα δείγματα από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και όσους άλλους είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους κατά τη διάσωση τους.

Οι 36, αμέσως μετά τέθηκαν σε καραντίνα στη δομή στα Μεγάλα Θέρμα που λειτουργεί για τους νεοεισερχόμενους. Κατά τον επανέλεγχο ο μεν θετικός κατά τον προηγούμενο έλεγχο βρέθηκε αρνητικός, ενώ τρεις αρνητικοί βρέθηκαν τώρα θετικοί, πλην όμως και οι τρεις ασυμπτωματικοί. Στο σύνολο τους, οι 36 τέθηκαν ξανά σε 14ημερη καραντίνα, ενώ οι τρεις ασθενείς μετακινήθηκαν σε ξεχωριστό χώρο.

Ο χάρτης του ΕΟΔΥ που ακολουθεί αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ