Κορωνοϊός - Εμβολιασμός: «Φρένο» οι ηλικίες 25-39 ετών για το τείχος ανοσίας

Η απόφαση χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας και στους άνω των 60 ετών ανακοινώθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η αναμενόμενη σε βάθος 5-6 μηνών έκπτωση στα επίπεδα των αντισωμάτων θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην τρίτη δόση, ακόμη και αν είχε επιτευχθεί ο εμβολιαστικός στόχος του 80% για το τείχος ανοσίας.

«Θέλουμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς», ανέφερε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής για την ενίσχυση ή ολοκλήρωση της επαγόμενης από τον εμβολιασμό ανοσίας με επιπλέον δόση εννέα μήνες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, και το χαμηλό ωστόσο σημερινό ποσοστό κάλυψης του γενικού πληθυσμού στο 56,7% για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, στο 70% με μία δόση.

Το αρνητικό αντίκτυπο του μη εμβολιασμού αποτυπώνεται στους 313 ανεμβολίαστους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό σε σύνολο 342, όσο και στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη σημερινή κατανομή των 2.126 νέων κρουσμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα υψηλότερα ιικά φορτία μεταξύ των ηπειρωτικών περιοχών είναι το 48,55 της Ξάνθης με κάλυψη 43,72%, το 45,82 της Πέλλας με 44,70% και το 53,34 της Ημαθίας με εμβολιαστική κάλυψη 47,51%.

60-79 ετών οι 6 στους 10 στις ΜΕΘ – Ανησυχία για ασυμπτωματικούς υγειονομικούς

Η συμπληρωματική δόση εμβολίου μπορεί να υπερδεκαπλασιάσει τον τίτλο αντισωμάτων συγκριτικά με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία δύο περίπου μηνών από το Ισραήλ που ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου. Έτσι, με βάση τα επιδημιολογικά και ερευνητικά δεδομένα, η χορήγησή της στη χώρα μας προβλέπεται για τις ευπαθείς ομάδες που δεν πέτυχαν υψηλή ανοσολογική απόκριση με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους (ανοσοκατεσταλμένοι, μεταμοσχευμένοι), όσοι εκτίθενται στον ιό λόγω επαγγέλματος όπως οι υγειονομικοί και οι 60 ετών και άνω.

Η ηλικία παραμένει βασικό κριτήριο στην προτεραιοποίηση της τρίτης δόσης, η οποία φέρνει ψηλά τους ηλικιωμένους από τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) καθώς και τους 60 ετών και άνω, στους οποίους μελέτες διαπιστώνουν ταχύτερη έκπτωση της κυτταρικής και χυμικής ανοσίας. Οι 60-79 ετών, επεσήμανε η Πρόεδρος, αποτελούν το 59,02% των νοσηλευόμενων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – COVID και το 38% των θανάτων.

Αναφορικά με τους υγειονομικούς, η πρόεδρος επικαλέστηκε τα ανησυχητικά δεδομένα σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε περιπτώσεις ασυμπτωματικής και ολιγοσυμπτωματικής λοίμωξης.

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας στις 30 Σεπτεμβρίου, τους ανοσοκατεσταλμένους των περισσοτέρων των 11.200 εμβολιασμών με τρίτη δόση θα ακολουθήσουν οι παραπάνω ομάδες.

Ποιοι βάζουν «φρένο» στο τείχος ανοσίας

Στην εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ομάδα 35-39 ετών που πλέον οδηγεί την πανδημία έχει εμβολιαστεί κατά 59,8%.

Το κρίσιμο 40% σχεδόν που υπολείπεται, ποσοστό αντίστοιχο για τους ανεμβολίαστους και των άλλων δύο κομβικών ηλικιακών ομάδων, 30-34 (41,7%) και 25-29 (42,2%), βάζει φρένο στην οικοδόμηση του τείχους προστασίας έναντι του κορωνοϊού, στην οποία πλέον συμμετέχουν και οι ανήλικοι.

Στους 98.000 ανέρχονται οι έφηβοι 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού (28,7%, 30% με τα ραντεβού) και 15,7% τα παιδιά 12-14 (15,7% και 17μ44% αντίστοιχα). Ώθηση αναμένεται να δοθεί από τη συμμετοχή των παιδιάτρων, για τους οποίους κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την επικείμενη πρόσκληση για συμμετοχή στους εμβολιαστική εκστρατεία εντός εβδομάδας, με ενημέρωση περί τις συμβάσεις ώστε, στις αρχές του Οκτωβρίου να εκκινήσουν εμβολιασμοί.