Κορωνοϊός – Ένα βήμα από το lockdown: Τα νέα μέτρα για την Αττική – Οι δήμοι που είναι στο «κόκκινο» | κορωνοϊός

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, συνεπώς η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει μία νέα δέσμη μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αττική, που έχει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, θα επιβληθεί απαγόρευση όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και μείωση του αριθμού των παρευρισκόμενων σε δημόσιες συναθροίσεις.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ για 14 ημέρες, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερο πρόβλημα με τα κρούσματα αντιμετωπίζουν οι δήμοι Αθηναίων, Πειραιά, Κηφισιάς και Περιστερίου.

Επομένως, αναμένονται στοχευμένες παρεμβάσεις με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες.

«Υπάρχει ξεκάθαρα πρόβλημα στην Αττική» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην πρωινή σύσκεψη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενώ πρόσθεσε: «Eίμαι έτοιμος να λάβω μέτρα, που θα αφορούν κυρίως στις δημόσιες συναθροίσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις» για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Στόχος είναι να ενθαρρύνουμε την τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να αποφασιστούν και σήμερα και να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα για να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά και θα διαρκέσουν 14 ημέρες» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.

Πάντως, στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι, παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είπε: «Έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό.

Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο.

Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής».