Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ για τα ομαδικά αθλήματα, το οποίο εστάλη στη Superleague, σε καραντίνα πέντε ημερών θα μπουν οι ομάδες σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος παίκτης θετικός στον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των play offs και των play out.

Σημειώνεται ότι οι ομάδες καλούνται να ψηφίσουν τη Δευτέρα για την επανεκκίνηση ή τον πρόωρο τερματισμό του πρωταθλήματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέλη της ομάδας θα έχουν δικαίωμα να προπονηθούν «ατομικά», ενώ ο σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα να παίξει ποδόσφαιρο σ’ αυτές τις πέντε ημέρες.

Το σχετικό απόσπασμα της απόφασης της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ αναφέρει σχετικά:

«Στενές επαφές (μη προστατευμένες) αθλητή  με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης»

•        απομόνωση των μη προστατευμένων στενών επαφών σε προκαθορισμένο, από τη Διοργανώτρια Αρχή ή την ομάδα, χώρο για 5 ημέρες.

•        δύο αρνητικά φαρυγγικά δείγματα , με ≥ 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο (3η – 5η ημέρα). Στο διάστημα αυτό μπορούν να προπονούνται μόνο με τη σύνθεση της απομόνωσης. Μετά την 5η μέρα μπορούν να επιστρέψουν σε μικτές προπονήσεις και αγώνες και εφόσον δεν έχουν εμφανίσει εν τω μεταξύ οποιοδήποτε σύμπτωμα νόσου.

•        εάν δεν υπάρχει δυνατότητα μοριακού ελέγχου (PCR) συστήνεται η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα σε αγώνες μετά από απομόνωση 7 ημερών και εφόσον δεν έχουν εμφανίσει εν τω μεταξύ οποιοδήποτε σύμπτωμα νόσου. Στο διάστημα αυτό μπορούν να προπονούνται μόνο με τη σύνθεση της απομόνωσης.

Σε περίπτωση πρόσφατου αγώνα, δεν συστήνεται η καραντίνα της αντίπαλης ομάδας αλλά η ενεργητική επιτήρηση  των αθλητών της με καθημερινή χρήση ερωτηματολογίου (πυρετός, βήχας, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες) και θερμομέτρηση».

Επισημαίνεται επίσης ότι βάσει της εισήγησης του ΕΟΔΥ οι ασυμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα 7 ημέρες από την ημέρα της πρώτης επιβεβαίωσης COVID-19 εφόσον έχουν περάσει από δύο τεστ, ενώ οι «συμπτωματικοί» αθλητές με COVID-19 επανέρχονται μόνο με απυρεξία χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών για 3 ημέρες και αν έχουν δύο αρνητικά τεστ σε διαφορετικές ημέρες.

Μετά απ΄αυτή την εξέλιξη όλα εξαρτώνται από την ψηφοφορία των 14 ομάδων της Superleague, στην τηλε-διάσκεψη της Δευτέρας. Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για τη διεξαγωγή των play offs μετά την απόφαση του ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος  είναι… αυταπόδεικτα (προβλέπεται στο πρόγραμμα ένα ματς ανά τρεις ημέρες!), όμως όχι και άλυτα: η απόφαση ανήκει στις ομάδες. Για την έγκριση της επανεκκίνησης του πρωταθλήματος απαιτούνται 50% + 1 των ψήφων και το πιθανότερο βάσει των σημερινών δεδομένων είναι τη Δευτέρα να αποφασιστεί το restart του πρωταθλήματος και να οριστεί η ημερομηνία της επανεκκίνησης (φαβορί 7 Ιουνίου, λιγότερες πιθανότητες για 14 Ιουνίου).