Δύο ηλικιωμένοι άνδρες, ηλικιών 87 και 82 χρονών, είναι τα νέα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, οι οποίοι νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ αντίστοιχα.

Ο 87χρονος είχε πολλά προβλήματα υγείας με εικόνα μη αναστρέψιμη, ενώ ο 82χρονος είχε υποκείμενα νοσήματα γαστρεντερίτιδας και προστάτη.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας δεν συνδέονται με τα 36 κρούσματα του οίκου ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι.

Αριθμός-ρεκόρ νέων ημερήσιων κρουσμάτων μόλυνσης στην Ελλάδα

Τα ημερήσια κρούσματα που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 12 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ είναι νέο ρεκόρ εντοπισμού κρουσμάτων σε 24 ώρες στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 66 εντοπίζονται μόνο στην Αττική.

Ωστόσο η έξαρση της πανδημίας εντοπίζεται και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου μια 88χρονη έχασε χθες τη ζωή της στο ΑΧΕΠΑ λόγω κορωνοϊού αλλά και σημειώθηκαν 36 νέα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, στη χώρα καταγράφηκαν 262 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Τα 233 είναι εγχώρια – τα 85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 36 σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Πού εντοπίστηκαν τα 262 νέα κρούσματα

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, στη χώρα καταγράφηκαν 262 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Τα 233 είναι εγχώρια – τα 85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 36 σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Αναλυτικά οι περιοχές που εντοπίστηκαν:

 • -22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
 • -7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
 • – 66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
 • – 85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
 • – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
 • – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
 • – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
 • – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
 • – 3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου,
 • – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
 • – 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου,
 • – 11 κρούσματα στην στην Π.Ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές.
 • – 7 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης,
 • – 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
 • – 5 κρούσματα στην 5 στην Π.Ε. Πιερίας,
 • – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,
 • – 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων,
 • – 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,
 • – 8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

Εκτάκτως στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης ο Τσιόδρας – 36 κρούσματα κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας

Σε 36 ανέρχονται τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβησαν εκτάκτως, σήμερα το απόγευμα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Τσιόδρας, 33 είναι τα κρούσματα σε ενοίκους του γηροκομείου και τρία σε προσωπικό και η διασπορά έγινε από εργαζόμενο της μονάδας. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα παρθούν μέτρα στη μονάδα σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος είδε και χαιρέτισε όλους τους ενοίκους, οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση υγείας. «Χάρηκαν, με ευχαρίστησαν που ήρθα και κάνουν υπομονή και θα το περάσουν κι αυτό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ανέφερε ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».

Εισαγγελική παρέμβαση για το γηροκομείο με τα 36 κρούσματα στο Ασβεστοχώρι

Τα 36 κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, φέρεται να προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση.

Το TV100 της Θεσσαλονίκης μετέδωσε πως ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκατζιάς, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το γηροκομείο, για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για διασπορά.

Στον οίκο ευγηρίας επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 36 κρουσμάτων, εκ των οποίων οι 33 είναι ένοικοι και οι 3 εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κρούσμα προήλθε από εργαζόμενο του οίκου ευγηρίας, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με νεαρό άτομο που πραγματοποίησε διακοπές στη Χαλκιδική και είχε πάει σε συναυλία.

Κατέληξε 88χρονη στο ΑΧΕΠΑ

Σε 216 ανέρχονται πλέον οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς την τελευταία της πνοή άφησε μια 88χρονη στο ΑΧΕΠΑ.

Η ηλικιωμένη δεν είχε υποκείμενα νοσήματα αλλά νοσηλευόταν από τις 6 Αυγούστου σε θάλαμο αρνητική πίεσης λόγω αιμορραγίας ανωτέρου πεπτικού.

Νωρίτερα σήμερα, την τελευταία της πνοή άφησε μια 82χρονη, η οποία έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Κικίλιας: Ο μ.ο. ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει στα 36 χρόνια

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προσπάθησε να το πει όσο πιο απλά γίνεται. Κανείς δεν είναι άτρωτος και οι νέοι νοσούν κι οφείλουν να σέβονται εαυτούς και τους γύρω τους.

Οπως τονίζει σε μήνυμά του στο διαδίκτυο ο υπουργός Υγείας, ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει στα 36 έτη.

Οι λοιμωξιολόγοι «φωνάζουν» εδώ και πολλές μέρες ότι η νεολαία δεν θα πρέπει να παίρνει τόσο αψήφιστα τον κορωνοϊό και με αφορμή τις εκκλήσεις τους, ο υπουργός ανέβασε το παρακάτω μήνυμα στο twitter:

«Η επικινδυνότητα του κορωνοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος & νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια…».

Το μήνυμα αυτό του Υπουργού, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται έκρηξη της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την τελευταία εβδομάδα, μόνο στα χώρα μας τα κρούσματα αγγίζουν τα 1.000, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της 27 χρονης που διασωληνώθηκε σήμερα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο κ. Κικίλιας μάλιστα, είχε κάνει έκκληση και πριν από μερικές ημέρες, κυρίως προς τους νέους, με αφορμή την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού.

1 στις 4 επιχειρήσεις της εστίασης είναι πολύ κοντά σε οριστικό λουκέτο

Με λουκέτο κινδυνεύει 1 στις 4 επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί με στόχο τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού. Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι αναμένεται να κλείσουν 30.000-40.000 επιχειρήσεις από τις περίπου 120.000 και άνω που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, επισημαίνοντας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα μπορεί να χρεοκοπήσουν επιχειρήσεις που δεν κατόρθωσαν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μολονότι αναγνωρίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, οι ίδιοι θεωρούν το ίδιο αναγκαία τη λήψη μέτρων στήριξης από την πολιτεία για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς η πανδημική κρίση έχει πλήξει σημαντικά τη ρευστότητά τους.

Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να κατεβάσουν ρολά μπαρ και εστιατόρια σε συγκεκριμένες περιοχές από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί (11/8-23/8) χαρακτηρίζεται «καταστροφική» από παράγοντες του κλάδου, καθώς ήδη υπάρχουν σκέψεις από πολλές επιχειρήσεις να μην ανοίξουν καθόλου.

Παράλληλα, προειδοποιούν ότι το κλείσιμο των καταστημάτων τις συγκεκριμένες ώρες μπορεί να δημιουργήσει συνωστισμό σε άλλα μέρη (π.χ. πλατείες, παραλίες) λόγω της διακίνησης αλκοόλ από μικρότερα σημεία πώλησης (μίνι μάρκετ).

«Ηδη υπάρχει δυστοκία στην πληρωμή των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτό το διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κύμα αθέτησης πληρωμών», αναφέρει στην ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς.

«Στις περιοχές όπου έχει επιβληθεί μερικό ή ολικό lockdown θα πρέπει να υπάρχουν οριζόντια μέτρα στήριξης, όπως η αναστολή πληρωμών, η χρηματοδότηση του κλάδου, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η κάλυψη στο 100% του μη μισθολογικού κόστους από την πολιτεία, ρυθμίσεις των οφειλών των επιχειρήσεων καθώς και παράταση έως το τέλος του χρόνου της έκπτωσης φόρου κατά 40% για τα ενοίκια που καταβάλλουν οι επαγγελματίες του χώρου». Κατά τον ίδιο, εάν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης ο κλάδος οδηγείται σε καταστροφή, ενώ μπορεί να ακολουθήσει και στάση πληρωμών, η οποία θα είναι επιζήμια τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ιδιώτες που συναλλάσσονται με τον κλάδο.

Ζοφερή είναι η εικόνα που επικρατεί και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης καλούνται ήδη από χθες να περιορίσουν το ωράριο λειτουργίας τους. Εκπρόσωπος του συλλόγου εστίασης της Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «μετά το κλείσιμο των καταστημάτων για 3 μήνες, ο κλάδος δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει.

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια μείωση της λειτουργικότητας των καταστημάτων. Στο μεταξύ, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση, θα προκληθούν προβλήματα ρευστότητας». Εκπρόσωπος του κλάδου αναφέρει ότι, εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν έχει υπάρξει κάποιου άλλου είδους οικονομική βοήθεια προς τον κλάδο.