Κορωνοϊός: Η ανησυχητική εξέλιξη και το σενάριο των τοπικών lockdown

Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να καταγράφουν μία σχετική βελτίωση, η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο κορωνοϊός παραμονεύει και ο κίνδυνος παραμένει.

Γι’ αυτό το λόγο  στο πρωθυπουργικό γραφείο καθημερινά πραγματοποιείται ειδική συνάντηση στελεχών προκειμένου να αποτιμάται η κατάσταση, καθώς στο συρτάρι βρίσκονται εναλλακτικά σχέδια, τα οποία εφόσον χρειαστεί θα τεθούν σε εφαρμογή. 

Υπαρκτό αλλά ύστατο είναι και το ενδεχόμενο επιβολής lockdown σε τοπικό επίπεδο στα πρότυπα της Καλύμνου.

Το σενάριο αυτό θα είναι η τελευταία λύση, αφού στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να στείλουν  μήνυμα «πισωγυρίσματος», ειδικά σε αυτή την συγκυρία, που δειλά δειλά η χώρα εισέρχεται στην τουριστική περίοδο.

Το Σαββατοκύριακο αρχίζει «σαφάρι» παραινέσεων και αυστηρών προστίμων, με έμφαση στους νέους ανθρώπους. Μία επιλογή που δεν είναι καθ’ όλη τυχαία αφού όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων συνεχώς μειώνεται. Μία παράμετρος που ανησυχεί τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. 

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο Μάιος θα είναι ο τελευταίος μήνας έντονου προβληματισμού αναφορικά με την εξάπλωση του ιού. Με την είσοδο του καλοκαιριού, στην μάχη εναντίον του ιού θα υπάρξουν δύο ακόμα ισχυρά όπλα: 

Χθες, ξεπεράσαμε τους 4.610.000 εμβολιασμούς, ενώ 1,7 εκατομμύριο πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Την Παρασκευή οι πολίτες που θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση θα ξεπεράσουν τα 3.000.000.

Εδώ και 2 εβδομάδες η Ελλάδα ξεπερνάει καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με βάση τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data.

  • Οι καιρικές συνθήκες θα βελτιώνονται καθημερινά. Η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, κάτι που θα επιδράσει καταλυτικά στην δυσκολότερη μετάδοση του ιού.