Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το μπλοκ δεν είναι σε θέση να μοιραστεί εμβόλια κορωνοϊού με άλλες χώρες έως ότου «βελτιώσει την κατάσταση παραγωγής στην ΕΕ».

«Υπάρχει αρκετή πίεση στα κράτη μέλη να λάβουν το εμβόλιο για να καλύψουν τις ίδιες τις ανάγκες τους», δήλωσε στο Funke Media Group της Γερμανίας.

Η ανακοίνωση, η οποία έρχεται τη στιγμή που η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού και εφαρμόζονται νέοι περιορισμοί στην κοινωνική ζωή, σηματοδοτεί μια προφανή αντιστροφή των προηγούμενων υποσχέσεων της ΕΕ.

Η ίδια η Φον Ντερ Λάιεν είχε ταχθεί έντονα υπέρ της παροχής εμβολίων σε όλες τις χώρες παγκοσμίως, την άνοιξη του 2020. Αλλά οι περισσότερες δόσεις του εμβολίου συνεχίζουν να χορηγούνται σε πλούσιες χώρες.

Ωστόσο, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε μια προσπάθεια να δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες πρόσβαση στα εμβόλια.

«Η ΕΕ έχει επενδύσει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αυτήν την πρωτοβουλία. Η COVAX έχει ήδη χορηγήσει 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε 52 χώρες», είπε.

«Σφυροκόπημα» στην AstraZeneca

Οι φαρμακοβιομηχανίες που εδρεύουν στην ΕΕ έχουν αποστείλει 41 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε 33 χώρες από τις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν το Σάββατο, γεγονός που καθιστά το μπλοκ μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές περιοχές στον κόσμο σε εμβόλια κορωνοϊού.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω στους ευρωπαίους πολίτες γιατί εξάγουμε εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε χώρες που παράγουν τα ίδια εμβόλια και δεν μας στέλνουν τίποτα πίσω», είπε.

Η ΕΕ έχει δημιουργήσει ειδικούς μηχανισμούς για τον περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων. Οι εταιρίες που έχουν συνάψει συμβάσεις προμήθειας στα κράτη μέλη πρέπει να δηλώσουν εάν σκοπεύουν να εξάγουν δόσεις εκτός του μπλοκ.

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις ανησυχίες της ΕΕ επικεντρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο , όπου η εκστρατεία εμβολιασμού έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα.

Η επικεφαλής της ΕΕ απείλησε να αναστείλει τις εξαγωγές των εμβολίων COVID-19 της AstraZeneca, εάν το μπλοκ δεν λάμβανε τα εμβόλια που έχει προαγοράσει.

«Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε μια προγραμματισμένη εξαγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα προς την AstraZeneca: εκπληρώνετε τη σύμβασή σας με την Ευρώπη πρώτα προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι η αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία είχε παραδώσει μόνο 30% των 90 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που είχε υποσχεθεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους.