Κορωνοϊός: Η γαλλική Valneva ξεκινά εντός του μήνα τις δοκιμές τρίτης φάσης του εμβολίου της

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Valneva έκανε γνωστά σήμερα Τρίτη 6/4, τα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών.

Παράλληλα, προγραμματίζει να αρχίσει δοκιμές τρίτης φάσης εντός του μήνα.

Να σημειωθεί πως το εμβόλιό της χρησιμοποιεί την τεχνολογία που έχει το εγκεκριμένο εμβόλιό της για την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, δοκίμασε το εμβόλιό της κατά της COVID-19 σε 153 ενήλικες με τρία επίπεδα δόσεων βάσει ενός προγράμματος δύο δόσεων, ενώ οι εμβολιασμοί απείχαν κατά τρεις εβδομάδες.

Οι μετοχές της Valneva ανέβηκαν κατά 8% κατά την έναρξη των συναλλαγών.

Το εμβόλιο κατά της COVID-19, προσθέτει η Valneva, είναι “γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό σε όλες τις ομάδες δόσεων που δοκιμάστηκαν, ενώ δεν εντοπίστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια από το ανεξάρτητο Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων για την Ασφάλεια”.

Η Valneva σημειώνει ότι το εμβόλιο, για το οποίο η αμερικανική εταιρεία Dynavax παρέχει ένα ανοσοενισχυτικό, είναι επίσης “εξαιρετικά ανοσογόνο”, με “περισσότερους από το 90% όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα” να αναπτύσσουν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων στην πρωτεΐνη ακίδα του νέου κορωνοϊού.

“Βάσει των δεδομένων που αξιολογήθηκαν, η εταιρεία αποφάσισε να προωθήσει την υψηλή δόση στην κλινική δοκιμή τρίτης φάσης”, σύμφωνα με τη Valneva.

Η Valneva έχει υπογράψει συμφωνία με τη Βρετανία για έως και 190 εκατομμύρια δόσεις ως το 2025 σε μια συναλλαγή ενδεχόμενης αξίας έως και 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να την προμηθεύσει με 60 εκατομμύρια δόσεις.

Η εταιρεία σημείωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα για έγκριση του εμβολίου της στη Βρετανία φέτος το φθινόπωρο και ότι οι συνομιλίες με άλλες ρυθμιστικές αρχές συνεχίζονται.