Λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ουγγαρία θα αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα.

Η χώρα θα κλείσει όλα τα καταστήματα, εκτός των προμηθευτών τροφίμων και των φαρμακείων, ενώ και τα δημοτικά θα ενταχθούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα υποστήριξης προς όλους τους τομείς που θα τεθούν εκτός λειτουργίας από τις 8 μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19 στα 6.278 κρούσματα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται αναλόγως στους 152.

Οι ειδικοί προειδοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες για επερχόμενη έξαρση της επιδημίας εξαιτίας της διάδοσης της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κορονοϊού στην χώρα.

Η Ουγγαρία είχε εμβολιάσει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού μέχρις τις 2 Μαρτίου, έχοντας μόλις ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση.

Είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έβαλε στο μενού στο κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm και στην συνέχεια το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, χωρίς να έχουν λάβει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Παρά την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, Ούγγροι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες ότι η Βουδαπέστη θα πρέπει να ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την έξαρση της επιδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν από τον Νοέμβριο περιλάμβαναν νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, διακοπή λειτουργίας ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης, απαγόρευση συγκεντρώσεων και εξ αποστάσεως λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ένωση εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζήτησε αυτή την εβδομάδα την επέκταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στα δημοτικά σχολεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ