Ένα βήμα από την λήψη αυστηρότερων μέτρων πρόληψης και θωράκισης βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς οι τέσσερις θάνατοι που προκάλεσε ο κορωναϊός στην Ιταλία και τα αυξημένα κρούσματα προκαλούν νέο συναγερμό.

Την ετοιμότητα της χώρας για την έξαρση του κορωνοϊού υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό, ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη.

«Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό με τους συναρμόδιους υπουργούς για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εξελίξεις. Θέλω να τονίσω πως έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε ύποπτα περιστατικά», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη, έχοντας 13 νοσοκομεία αναφοράς. «Ο ιός προσομοιάζει της γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Η χώρα είναι θωρακισμένη», τόνισε. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την ανάγκη για σοβαρή, σωστή και θεσμική ενημέρωση των πολιτών.

Όπως τόνισε, λαμβάνοντας υπόψη και τα γεωγραφικά δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι λένε πως αυξάνεται η πιθανότητα για κρούσμα και στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από το Υπ. Υγείας για πρόσθετα προληπτικά μέτρα.

Τι συμβαίνει στην Ιταλία

Οι εξελίξεις στην γειτονική Ιταλία έχουν προκαλέσει ανησυχία, καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 157 άτομα ακόμη, έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό. Αρκετές πόλεις στην βόρεια Ιταλία μάλιστα, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, όπου έχουν κλείσει σχολεία και έχουν ακυρωθεί δεκάδες εκδηλώσεις, αλλά και αγώνες ποδοσφαίρου.

Η εξάπλωση και ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει προκαλέσει προβληματισμό στο υπουργείο Υγείας, το οποίο χθες πραγματοποίησε σύσκεψη, προκειμένου να δει τα νέα δεδομένα. Στο υπουργείο προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν, την πιθανότητα να προκύψει κρούσμα στην χώρα μας και γι’ αυτό μάλιστα σήμερα, θα μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάτρα, καθώς θα γίνει ενημέρωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας. Οπως αναφέρει και το tempo24, η ενημέρωση θα γίνει με επίκεντρο το λιμάνι της Πάτρας, καθώς καθημερινά φτάνουν δρομολόγια από την Ιταλία με εκατοντάδες αφίξεις. Η σύσκεψη αναμένεται να γίνει το απόγευμα, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τι αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας

Η κατάσταση στην Ιταλία προκαλεί πονοκέφαλο και στο υπουργείο Παιδείας και γι’ αυτό η Νίκη Κεραμέως θα είναι εκτός απροόπτου στην σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως έγινε γνωστό, δέκα ελληνικά σχολεία που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, θα επιστρέψουν πίσω, ωστόσο δεν θα τεθούν σε καραντίνα, μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, αποφασίστηκε να ανασταλούν όλα τα ταξίδια που είχαν προγραμματίσει τα σχολεία με προορισμό την Ιταλία. Από τα 10 σχολεία που βρίσκονται στην γειτονική χώρα, τα δύο είναι στο Μιλάνο, στην βόρεια Ιταλία, όπου και εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κορωνοϊό.

«Μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με την οποία συνιστάται η αναστολή των προγραμματισμένων εκδρομών – μετακινήσεων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διάδοση του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας, σας ενημερώνουμε ότι από 24-02-2020 αναστέλλονται προσωρινά οι εκδρομές-μετακινήσεις σε όλη την Ιταλία», αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Τι αποφασίστηκε για τους μαθητές που επιστρέφουν από την Ιταλία

Τις ενέργειες για άμεση επιστροφή των δέκα σχολείων που βρίσκονται στην Ιταλία λόγω του κορωνοϊού, προχωρά το υπουργείο Παιδείας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τον θάνατο τριών ασθενών, η υπουργός Νίκη Κεραμέως αποφάσισε άμεσα την αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών που είχαν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, αλλά και την επιστροφή των μαθητών που βρίσκονται εκεί.

Η υπουργός, τόνισε πως μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, κυρίως στην βόρεια Ιταλία, έπρεπε να πάρει προληπτικά μέτρα και έτσι γίνονται ενέργειες ώστε να προστατευτούν οι μαθητές. Τα δέκα σχολεία βρίσκονται σε εκδρομές στο Μιλάνο (δύο από τα σχολεία), καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ιταλίας. Έτσι αναμένεται άμεσα η επιστροφή τους σε συντονισμό με το υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, όπως τονίζει το υπουργείο, δεν τίθεται θέμα καραντίνας για τους μαθητές που βρίσκονται εκεί. Αυτό, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί τις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα και η επιστροφή τους γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγους.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

«Μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με την οποία συνιστάται η αναστολή των προγραμματισμένων εκδρομών – μετακινήσεων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διάδοση του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας, σας ενημερώνουμε ότι από 24-02-2020 αναστέλλονται προσωρινά οι εκδρομές-μετακινήσεις σε όλη την Ιταλία».

Κεραμέως: «Κανονικά στις δραστηριότητές τους οι μαθητές που επιστρέφουν από Ιταλία»

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για τους μαθητές των σχολικών μονάδων που βρίσκονται στην Ιταλία σε εκπαιδευτικές εκδρομές και επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε: «Οι μαθητές, οι οποίοι είναι ήδη σε διαδικασία επιστροφής στη χώρα μας, θα επιστρέψουν κανονικότατα στις δραστηριότητές τους».

Λουκέτο στο καρναβάλι και στο ποδόσφαιρο

Την ίδια ώρα στην Ιταλία οι κάτοικοι ζουν στιγμές αγωνίας καθώς πέρα από τους τρεις θανάτους, υπάρχουν και 157 κρούσματα κορωνοϊού. Αρκετές πόλεις στα βόρεια της χώρας έχουν αναστείλει πολλές δραστηριότητες, ενώ άλλες γίνονται κάτω από ειδικές συνθήκες.

Είναι χαρακτηριστικό πως το καρναβάλι της Βενετίας διακόπτεται λόγω του κορωνοϊού, ενώ χθες αναβλήθηκαν όλα τα παιχνίδια του Ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ομάδων που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η ανησυχία είναι τόσο έντονη που και η UEFA εν όψει του αγώνα της Ιντερ με την Λουντογκόρετς για το Europa League, σκέφτεται να διεξάγει τον αγώνα χωρίς κόσμο.

Οπως ακριβώς έγινε και η επίδειξη μόδας του Αρμάνι στο Μιλάνο, ο οποίος λόγω του κορωνοϊού, έκανε το σόου διαδικτυακά με live streaming. Επίσης, στα σύνορα με την Αυστρία σήμανε συναγερμός, όταν ένα τρένο σταμάτησε για δύο ύποπτα κρούσματα Γερμανίδων τουριστριών, ωστόσο ο συναγερμός έληξε μερικές ώρες μετά.

150 νέοι θάνατοι στη Κίνα & δύο στη Νότια Κορέα

Εκτός Ιταλίας, ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να μεγαλώνει. Άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν στη Νότια Κορέα, ενώ ένας ακόμη έχασε τη ζωή του στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess. Στην Κίνα ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 2.592, καθώς άλλοι 150 απεβίωσαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ συνολικά οι νεκροί από τον Covid-19 είναι 2.619. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έχουν φτάσει τα 79.561, ενώ 25.028 άνθρωποι έγιναν καλά και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.