Κορωνοϊός: Και το ΕΣΠΑ για την στήριξη Τουρισμού και Εστίασης

Με τα μάτια στην επόμενη μέρα είναι η κυβέρνηση και στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, την ώρα που κανείς ακόμη δεν ξέρει με βεβαιότητα πότε θα ανοίξει η αγορά και τι «συντρίμμια» έχει αφήσει πίσω της η πανδημία. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς με γνώμονα το Πάσχα, τότε που θα έχει ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων.

Όλα τα μέτρα με την καταβολή επιδομάτων αναστολής εργασίας, μηδενικά ενοίκια, παρατάσεις στην πληρωμή ρυθμισμένων φόρων και εισφορών, «Συν-εργασία», επιδόματα ανεργίας και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, βρίσκονται στο τραπέζι προκειμένου να προσαρμοστούν στα υγειονομικά δεδομένα για τον Απρίλιο, ενώ ειδικά μέτρα σχεδιάζονται για την στήριξη της Εστίασης και του Τουρισμού, με τη συνδρομή και του έβδομου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Αυτό που έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση είναι δύο νέα μέτρα, με έμφαση ακριβώς στη στήριξη επιχειρήσεων στους κλάδους Εστίασης και Τουρισμού με τη συνδρομή του ΕΣΠΑ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Εργασίας και μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τις προσλήψεις στον Τουρισμό, εν όψει μίας κρίσιμης περιόδου, όταν στόχος είναι εισπράξεις 8 δισ. ευρώ από τα 18 δισ. ευρώ του 2019. Τροποποιήσεις αναμένονται στο μέτρο επιδότησης αναστολής εργασίας –το γνωστό ως επίδομα των 534 ευρώ- καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση του λειτουργεί σε βάρος του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν θα είναι «όσο πιο στοχευμένα γίνεται», όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, καθώς οι πόροι είναι πεπερασμένοι και επιδιώκεται να αποφευχθεί η ανάγκη κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Μηδενικά ενοίκια και τον Απρίλιο

Στην τελική ευθεία, όπως όλα δείχνουν, είναι το μέτρο των μηδενικών ενοικίων και τον Απρίλιο για τους κλάδους εκείνους οι οποίοι τις πρώτες ημέρες του μήνα θα παραμείνουν κλειστοί με κρατική εντολή. Το Λιανεμπόριο αναμένεται να περιληφθεί στη βεντάλια των ωφελουμένων, καθώς ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται και το τελευταίο σενάριο για άνοιγμα από τις 29 Μαρτίου, φέρνοντας στο προσκήνιο την επόμενη ημερομηνία-«σταθμό», στις 5 Απριλίου. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Σαββατοκύριακο, αφού η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σταθμίσει τα δεδομένα και γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις την Παρασκευή.

Πάντως, ο λογαριασμός των μέτρων αυξάνεται για μία ακόμα φορά. Την αρχική παραδοχή του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης 7,5 δισ. ευρώ το 2021, διαδέχθηκε η συμφωνία με τους Θεσμούς για διεύρυνση των μέτρων στα 11,6 δισ. ευρώ, αλλά και αυτή η εκτίμηση έχει πλέον ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας οι οποίες υπαγορεύουν τη συντήρηση μέτρων στήριξης σε μεγάλη περίμετρο της πραγματικής Οικονομίας.

Επιστρεπτέα 7 προ των πυλών

Την έναρξη της διαδικασίας για τον 7ο Κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας, που ήδη μετρούν τρεις μήνες χαμένους μόνο το 2021, και πλέον «παίζουν» παρατάσεις στον σκληρό αγώνα επιβίωσης. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα ξεπεράσει, όπως πάνε τα πράγματα, τα 8 με 8,5 δισ. ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο μέτρο οικονομικής πολιτικής που έχει υπάρξει στη χώρα για επιχειρήσεις, και αφορά συντριπτικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πάντως, ένας άλλος λόγος που οι επιχειρήσεις αναμένουν το νέο κύκλο είναι το γεγονός ότι ελάχιστες εντάχθηκαν στον 6ο Κύκλο καθώς οι «κόφτες» (ειδικά η σύγκριση τζίρου μεταξύ το 2019 και 2020) είχαν ως αποτέλεσμα την εξαίρεση πολλών.

Το ύψος, πάντως, του νέου κύκλου Επιστρεπτέας (7) αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ και θα αφορά την παροχή φθηνής ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην Εστίαση και τον Τουρισμό. Και το Λιανεμπόριο θα ενταχθεί, ωστόσο αναμένεται να κριθεί το ύψος της ενίσχυσης από το εάν θα «σηκώσουν», και πότε, ρολά οι εμπορικές επιχειρήσεις.Επίσης με βάση δημόσιες τοποθετήσεις η πτώση του τζίρου το διάστημα Ιανουαρίου–Μαρτίου 2021 αναμένεται να αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τον καθορισμό των τελικών δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»