Κορωνοϊός: «Καλπάζει» το τέταρτο κύμα της πανδημίας - Στην Ελλάδα και η μετάλλαξη Δέλτα+

Έχουμε ήδη εισαχθεί – και δυστυχώς πολύ ενεργά – στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ παράλληλα την εμφάνισή της έχει κάνει στην χώρα η μετάλλαξη Δέλτα+ που ήδη έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων.

Αν και υπάρχουν αυξομειώσεις, σχεδόν όλοι οι δείκτες που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας καταδεικνύουν επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα, με την ανησυχία να εντείνεται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Όπως ανακοινώθηκε και κατά την χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε αύξηση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις.

Αυξημένη εμφανίζεται και η πίεση στο σύστημα υγείαςμε τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε αύξηση 4%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid είναι ενισχυμένος, με περισσότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει το 1,5.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για κλιμάκωση εν όψει χειμώνα

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που έχουν σημάνει «καμπανάκι» για περαιτέρω κλιμάκωση, ειδικά εν όψει χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν και θα υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους.

Για τον χειμώνα ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι βέβαιο πως δεν θα είναι εύκολος. Επίσης, επεσήμανε ότι θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι. «Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας», τόνισε.

Στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται επιμένουν πολλοί ειδικοί, με βασική αιχμή εκείνη του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος την Τετάρτη παρουσίασε ανάλυση για τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής προσπάθειας στη χώρα μας σύμφωνα με τα οποία από την έναρξη των εμβολιασμών έως τις 11 Οκτωβρίου 2021, έχουμε αποφύγει με τον εμβολιασμό 8.413 θανάτους, 5.561 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις.

Εκτίμησε ωστόσο ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου αναμένεται να «ξεφύγει» η κυκλοφορία τόσο του κορωνοϊού όσο και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, τονίζοντας ότι «η τεράστια σημασία αυτών των δεδομένων για τη δημόσια υγεία είναι προφανής».

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη περιοχών όπως η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη έχει αναζωπυρώσει τις εστίες της επιδημίας, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση κατά 17% στις νέες διαγνώσεις και 30% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) παρουσίασε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι.

Στην Ελλάδα και η μετάλλαξη Δέλτα+

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί μεταξύ των υγειονομικών, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα+, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν εντοπιστεί συνολικά 11 κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, τα οποία ιχνηλατήθηκαν διάσπαρτα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Την ώρα που οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού έγινε γνωστό ότι έκανε την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη, την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «AY.4.2» ή αλλιώς «Δέλτα+».

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του κορωνοϊού, αλλά για υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα.

Μιλώντας στο CNN Greece, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τονίζει την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα+.

Και προσθέτει: «Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως εάν το 40% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστοι, θα είναι σαν να βρισκόμαστε στην αρχή της πανδημίας… Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολλή προσοχή και για να μην κολλήσουμε ούτε οι εμβολιασμένοι ούτε οι ανεμβολίαστοι και για να προστατευθούν ιδίως οι τελευταίοι».

Πιο καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας: «Το στέλεχος Δέλτα + δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση».

Πρόσθεσε, μάλιστα ότι τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση.