Πριν από μερικές ημέρες τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για ανίχνευση υπόπτων κρουσμάτων κορωνοϊού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παρ όλα αυτά, κάτι μοιάζει να μην πηγαίνει καλά στην όλη διαδικασία…

Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι θερμομετρήσεις γίνονται μόνο τρεις φορές την εβδομάδα και αποκλειστικά σε επιβάτες των απευθείας πτήσεων της Air China από το Πεκίνο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του ιού είναι στις 14 ημέρες, ενώ ενδέχεται ορισμένοι ταξιδιώτες να ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Κίνα, να επισκέφθηκαν μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα για ολιγοήμερες διακοπές και στη συνέχεια κατέληξαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαδικασία που ακολουθείται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν θυμίζει σε τίποτα τις εποχές όταν είχε ξεσπάσει η παγκόσμια ανησυχία με τον ιό του Sars, του Έμπολα και την γρίπη των πουλερικών, αφού τότε οι έλεγχοι ήταν μακράν αυστηρότεροι.

Άλλο ένα στοιχείο που δημιουργεί απορίες είναι ότι ο σταθμός του αεροϋγειονομείου που υπάρχει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν λειτουργεί βάση του Άρθρου 14 – Νόμος 2920/2001, καθώς μια από τις αρμοδιότητες του, που είναι να λειτουργεί όλη την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο, δεν φαίνεται να τηρείται στο ακέραιο με το πρόβλημα να υπάρχει στις βραδινές βάρδιες.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι:

1.Θερμομέτρηση με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων, των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων.

2. Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα.

3. Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.

Κορωνοϊός – Δείτε βίντεο: Θερμομέτρηση επιβατών από την Κίνα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το ρεπορτάζ έγινε με πληροφορίες από την ιστοσελίδα newsit.gr