Ένας διάσημος Κινέζος ακτιβιστής «τόλμησε» να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Κίνας να παραιτηθεί, λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η εξάπλωση του κορωνοϊού (που σημαίνει κακή διαχείριση του ζητήματος) και τελικά κατέληξε να συλληφθεί από τις αστυνομικές Αρχές!

Τον νομικό και ακτιβιστή Σου Ζιγιόνγκ, αναζητούσε η κινεζική Αστυνομία από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν τότε είχε παρευρεθεί σε μια συγκέντρωση στην πόλη Σιαμέν της νότιας Κίνας, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την είδηση της σύλληψής (πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου ύστερα από συνεργασία των Αρχών του Πεκίνου και του Γκουανγτζού) γνωστοποίησε ο φίλος του και επίσης ακτιβιστής Χουά Ζε στο Reuters.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σου είχε γράψει σειρά άρθρων με τα οποία επέκρινε την κινεζική ηγεσία για την διαχείριση της επιδημίας του Covid-19, που έχει προσβάλει περισσότερα από 70.000 άτομα στην Κίνα και έχει προκαλέσει 1.770 θανάτους.

Στις 4 Φεβρουαρίου, σε άρθρο που δημοσίευσε σε ιστότοπο που ανήκει στο New Citizens Movement, ο Σου καλούσε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίσθηκε κρίσεις όπως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και η επιδημία του νέου ιού που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν.

«Η τροφοδοσία σε ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι ανεπαρκής, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και μεγάλος αριθμός ασθενών δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι έχουν προβληθεί… Λες ότι εσύ προσωπικά ηγήθηκες της επιχείρησης, είναι το χάος… κ. Σι Τζινπίνγκ, παρακαλώ, παραιτήσου», έγραφε ο Σου, ο οποίος κατήγγειλε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με ό,τι δημοσιεύουν για την επιδημία και τα μέτρα αποκλεισμού που εφαρμόζονται για την ανάσχεσή της.