Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού διεμήνυσε σήμερα (31 Μαρτίου) η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφέρει ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι πιθανότατα η «θαυματουργή θεραπεία» για την ασθένεια Covid-19.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ελονοσία, μπορεί «να φέρει τα πάνω-κάτω στην ιστορία της ιατρικής».

Παρ όλα αυτά, ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν, επικαλούμενος ένα εσωτερικό υπόμνημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, επεσήμανε: «Η αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία των ασθενών με Covid-19 δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε για τις θετικές επιπτώσεις της χλωροκίνης, ενός άλλου φαρμάκου για την ελονοσία, το οποίο δοκιμάζεται ως πιθανή θεραπεία.

Το Yπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ έχει κατατάξει την υδροξυχλωροκίνη στα πιθανά φάρμακα, αφού ο Τραμπ υπέγραψε μια εκτελεστική διαταγή για να αποτρέψει την απόκρυψή της και την αύξηση της τιμής της.

Η Ουγγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε τις εξαγωγές υδροξυχλωροκίνης για εμπορικούς σκοπούς.

«Καθώς η Ουγγαρία είναι μια από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυτής της ουσίας, προτεραιότητά μας τώρα είναι η προστασία και ο ιατρικός εφοδιασμός του ουγγρικού λαού» ανέφερε η Κυβέρνηση της χώρας αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ