Σε ασκήσεις προσομοίωσης κάνει αυτή την ώρα η κυβέρνηση για να κερδίσει το επόμενο στοίχημα που είναι η έλευση και η διανομή εμβολίων καθώς λόγω της ευαισθησίας που έχουν πρέπει όλα να κινηθούν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι για να μην πάει ούτε μία δόση χαμένη από τα 1,6 εκατ. δόσεις που θα φτάσουν αρχές στην Ελλάδα αρχές του νέου έτους.

Ήδη προετοιμάζονται τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα εμβολιαστούν κατά σειρά προτεραιότητας πρώτα οι υγειονομικοί και στη συνέχεια ευπαθείς ομάδες , και ηλικιωμένοι. Τα εμβόλια αναμένεται να πάρουν έγκριση τις επόμενες ημέρες και με το που θα πάρουν το πράσινο φως θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα κάτω από ειδικές συνθήκες.

1,6 εκατ. δόσεις της Pfizer, moderna και astra zeneka πρόκειται να φτάσουν στην Ελλάδα τα οποία θα μεταφερθούν με οχήματα ψυγεία και θα συντηρούνται στους – 80 βαθμούς κελσίου. Στόχος είναι να εμβολιάζονται κάθε μήνα 2 εκατ. συμπολίτες μας στα 1018 κέντρα στα οποία θα μπορούνε να προσέρχονται κατόπιν ραντεβού αφού πρώτα θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα της άυλης συνταγογράφισης έτσι ώστε να ειδοποιούνται με ένα απλό SMS το πότε και που θα μπορούν να εμβολιαστούν.

Η κυβέρνηση επιστρατεύει και το στρατό για τη μεταφορά των εμβολίων σε ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες αφού προβλέπεται στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου c-130 να μεταφέρουν σε φαρμακαποθήκες και φορτηγά ψυγεία μέσα σε ελάχιστες ώρες έτσι ώστε να μην χαλάσουν και πεταχτούν.

Οι ειδικοί λένε ότι από τη στιγμή που το εμβόλιο ανοιχτεί θα πρέπει μέσα σε πέντε ώρες να έχει χορηγηθεί διαφορετικά είναι άχρηστο. Εκτός των C-130 έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 14 φορτηγά ψυγεία τα οποία έχουν χωρητικότητα για 80 χιλιάδες εμβόλια και τα οποία θα μοιραστούν σε έξι πόλεις της Ελλάδας. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα, Τρίκαλα όπου στη συνέχεια θα τοποθετούνται σε αποθήκες φαρμάκων και από εκεί στα κέντρα εμβολιασμού. Για το σκοπό αυτό δεν αποκλείεται η επίταξη οχημάτων από εταιρείες φαρμακαποθηκών για να μεταφέρει τις δόσεις των εμβολίων.

Ο αρμόδιος υπουργός υγείας Β. Κικίλιας μιλώντας για την διαδικασία προμήθειας των εμβολίων και πως αυτά θα φτάσουν στους τελικούς αποδέκτες ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός 24 ωρών ξεκινάμε τον εμβολιασμό. Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις».

Σε ότι αφορά το συνολικό σχεδιασμό ο υπουργός υγείας τονίζει πως «Έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές. Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα.

Τώρα, εκείνο που χρειάζεται να υπάρξει μεγάλη προσοχή είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους που διαθέτουν κινητικά προβλήματα και δεν θα μπορούν να φτάσουν στα κέντρα εμβολιασμών. Στην περίπτωση αυτή, θα γίνει το αντίστροφο, θα πάει το κράτος σε αυτούς με τις κινητές ομάδες υγείας .