Σαρηγιάννης: Self test, καιρός και εμβολιασμοί βοηθούν στη μείωση των κρουσμάτων

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Ελλάδα δείχνει σημάδια υποχώρησης. Όπως είπε χθες (28 Απριλίου) ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημαντικά σημεία βελτίωσης δείχνει η επιδημιολογική εικόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά σταθερά υψηλή παραμένει η πίεση στο σύστημα Υγείας, ασχέτως αν παρουσιάζει σημεία αποσυμπίεσης μετά από καιρό.

Όπως υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη χθεσινή ενημέρωση, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου σε ποσοστό 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει πάνω από 400 ανά ημέρα.

Ταυτόχρονα, για τρίτη εβδομάδα συρρικνώνεται η πανδημία στην Αττική σε ποσοστό 11%, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται συρρίκνωση για δεύτερη εβδομάδα σε ποσοστό μέχρι και 14%.

Για σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας έκανε λόγο και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπως είπε στην χθεσινή ενημέρωση.

Για την ακρίβεια, παρατηρήθηκε μείωση 15% στα νέα κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,58%. Για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας από τα rapid test έπεσε κάτω από το 2%, στο 1,43%, σημείωσε επίσης.

Μιλώντας για την κατάσταση στο ΕΣΥ, η κα. Παπαευαγγέλου παρατήρησε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση, με 462 νέες εισαγωγές την ημέρα, και 5.300 ασθενείς συνολικά σε όλη τη χώρα. Σε ό, τι αφορά στον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΥ, διατηρείται σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90% στην επικράτεια.

Παρ όλα αυτά, για δεύτερη εβδομάδα, οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν σταδιακή αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία. Τέλος, οι ειδικοί υπολογίζουν πως ο δείκτης μετάδοσης Rt, κυμαίνεται κάτω της μονάδας στο 0,97-0,98.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στα self tests, λέγοντας ότι περισσότερα από 3,5 εκατ. έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατ. πολίτες. Περισσότερα από 1,7 εκατ. αποτελέσματα έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από τον επανέλεγχο είναι μόλις 4.392. Επεσήμανε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για διαγνώσεις που δεν είχαν υποψία ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό. «Έχουν αποτραπεί πολλαπλάσιες μεταδόσεις ως αποτέλεσμα της παρέμβασης με τα self tests», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.