Σταϊκούρας: «Κούρεμα» επιχειρηματικών δανείων για τις επιχειρήσεις του «Γέφυρα 2»

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε χθες (13 Μαρτίου) τους άξονες για τις παρεμβάσεις που ετοιμάζουν τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης στους επόμενους 2-3 μήνες, για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και τους εργαζόμενους που δεν θα πηγαίνουν στις δουλειές τους όσο διαρκούν τα νέα έκτακτα μέτρα.

Από σήμερα (14 Μαρτίου) αρχίζει να λειτουργεί σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των τάσεων σε ημερήσια βάση (με στοιχεία από τράπεζες, ΑΑΔΕ, ΓΛΚ, υπ.Εργασίας και φορείς της αγοράς) για να μπορεί να εντοπίζει και να παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση ανάγκης, λόγω απότομης πτώσης του τζίρου ανά κλάδο και περιοχή της χώρας.

Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε νέα μέτρα στήριξης, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα (16 Μαρτίου).

Με την ΠΝΠ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ή και ώρες η Κυβέρνηση:

Ενισχύει άμεσα με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ την Υγεία για δαπάνες ΜΕΘ, υγειονομικό υλικό και 2.000 προσλήψεις σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.

Στηρίζει τους εργαζομένους που χάνουν εισόδημα γιατί κλείνουν οι επιχειρήσεις και δεν μπορούν να δουλέψουν, με ειδικό επίδομα που θα καθοριστεί μέσα στην εβδομάδα. Θα ανακοινωθεί επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν ούτε ένα ένσημο, για όσο χρονικό διάστημα δεν θα εργάζονται.

Ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με άμεσες επιστροφές φόρου και εισφορών σε όσους τις περιμένουν αλλά, παράλληλα, και αναστολή πληρωμών τρεχουσών οφειλών και ρυθμίσεων για τις τρέχουσες οφειλές του Μαρτίου.