Σχεδόν ένας στους δύο Μεξικανούς πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα του έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους έξι μήνες και πολλοί αναμένουν ότι η όποια ανάκαμψη θα διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα (25 Μαΐου).

Οι βασικές κινητήριες μηχανές της οικονομίας του Μεξικού έχουν σιγήσει αφότου η Κυβέρνηση επέβαλε τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στα τέλη Μαρτίου και σύμφωνα με τους αναλυτές το ΑΕΠ της χώρας ενδεχομένως να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος ή κι ακόμη περισσότερο.

Τηλεφωνική έρευνα, που διενεργήθηκε στο διάστημα 15-21 Μαΐου σε δείγμα 500 κατοίκων στο Μεξικό από την εταιρεία δημοσκόπησης Buendia & Laredo για λογαριασμό της εφημερίδας El Universal, δείχνει πως το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί την οικονομική κατάσταση χειρότερη απ’ ό,τι πριν από μισό χρόνο, ενώ ένα άλλο ποσοστό 21% πιστεύει πως είναι «εξίσου κακή».

Ένα άλλο 27% απάντησε ότι ήταν «εξίσου καλή», ενώ μόλις το 3% θεωρεί ότι έχει βελτιωθεί, σύμφωνα με την έρευνα, παρόλο που η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6% το τρίμηνο στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, η μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί σε μία δεκαετία.

Από το 69% των ερωτηθέντων που έχει αρνητική άποψη, το 39% εκτιμά ότι θα χρειαστούν μεταξύ ενός και δύο ετών, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση. Το 9% εκτιμά το διάστημα αυτό μεταξύ δύο και τριών ετών και ένα 3% πιστεύει πως θα απαιτήσει περισσότερο από τρία χρόνια.

Το 3% δεν αναμένει καμμία βελτίωση, ενώ το 37% πιστεύει πως τα πράγματα κάπως θα γίνουν πιο ευνοϊκά σε λιγότερο από ένα χρόνο. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες δεν θέλησαν να εκφράσουν κάποια εκτίμηση.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής για τους φτωχότερους Μεξικανούς, εστιάζοντας τις προσπάθειές του στη μείωση των ανισοτήτων από τα κάτω έπειτα από διεύρυνση των δαπανών πρόνοιας.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως ο βαθμός δημοτικότητάς του, βάσει ενός ευρύτερου δείγματος 1.000 ερωτηθέντων, είναι μειωμένος κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, στο 58%, σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Φεβρουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ