Χθες Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 346 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Ο κορωνοϊός καλπάζει στην Αττική, με τα 210 από τα 346 κρούσματα να καταγράφονται στην περιφερειακή της ενότητα, και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το lockdown που θα επαναφέρει τα χαμηλά νούμερα που καταγράφονταν μέχρι το καλοκαίρι.

Χαρδαλιάς: Τέλος οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις από την Πέμπτη

Στη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση, ειδικά στην Αττική και ακόμη περισσότερο στο κέντρο της Αθήνας που είναι σε «πορτοκαλί» επίπεδο.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί, δίνοντας έμφαση σε αυτά που αφορούν στην τηλεργασία στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κάνοντας αναφορά στην σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στην εργασία τους ώστε να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μεταφοράς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε και επιπρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων την αναστολή για όλες τις υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, εκτός των θερινών κινηματογράφων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας, ενώ έδωσε στατιστικά στοιχεία και για την παρουσία του κορωνοϊού σε σχολικά συγκροτήματα.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα σενάρια ενός lockdown, ή αυστηροποίησης των μέτρων και ήταν ξεκάθαρος: «Ο σκοπός είναι να μην πάμε σε νέα μέτρα. Αντί να αναλωνόμαστε σε σενάρια, ας περάσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία. Τα όπλα μας είναι γνωστά: Η κοινωνική απόσταση, η μάσκα και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, γιατί τηρώντας τα μέτρα θα βγούμε νικητές», σημείωσε για να συνεχίσει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Δεν υπάρχουν πρωτόκολλα διαχείρισης που να αφορούν σε lockdown τοπικού τύπου. Είναι εξωπραγματικό αυτό. Άρα τι κάνουμε; Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τόσο ο κάθε δήμος με έξαρση της πανδημίας, όσο κι εμείς σε επίπεδο καθολικών ελέγχων».

Μαγιορκίνης: Ύστατο μέτρο το lockdown

Στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας τουθ κορωνοϊού στη χώρα, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε αρχικά στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος θανάτων διαμορφώνεται πλέον στους 5.

Όπως σημείωσε, η εξάπλωση της επιδημίας είναι πλέον πιο αργή, σε σχέση με την προηγούμενη φάση της, γεγονός που οφείλεται στην επιβράδυνση της μεταδοτικότητας λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Η επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί θα εκτιμηθεί προς το τέλος της εβδομάδας, καταρχήν από τις νέες διαγνώσεις. Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης που επανέλαβε την παράκληση για τους άνω των 65 να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

«Στην επόμενη μέρα υπάρχει η λογική της αποφυγής οριζόντιων μέτρων και η τήρηση των μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί», συνέχισε ο ίδιος. Κάλεσε, τέλος, τους πολίτες «να οπλιστούμε με υπομονή και συμπόνοια για τους συνανθρώπους μας».

«Δεν έχει γίνει συζήτηση στην επιτροπή για ένα lockdown, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματά του. Στο πρώτο κύμα η εξάπλωση του ιού ήταν ραγδαία, δεν την περιμέναμε. Το lockdown ήταν μέτρο έκτακτης ανάγκης. Εφαρμόσαμε μέτρα το καλοκαίρι που είχαν απόδοση. Ελπίζουμε και περιμένουμε να αποδώσουν. Εννοείται ότι υπάρχει ως ύστατο μέτρο επειδή είχε αποτέλεσμα, αλλά είναι το ύστατο μέτρο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.

Ενδεχόμενο lockdown και στο Άγιο Όρος

Το ενδεχόμενο του lockdown εξετάζεται για το Άγιο Όρος μετά την εμφάνιση 13 κρουσμάτων στη Μόνη του Αγίου Παύλου. Χθες βρέθηκαν στην περιοχή ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Παπαγεωργίου, προκειμένου να λάβουν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από την ιερά κοινότητα, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών από μονή σε μονή, ενώ έχουν μειωθεί αρκετά τα διαμονητήρια.

Σε κρίσιμη κατάσταση πάντως παραμένει ο μοναχός που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Κλειστές υπηρεσίες σε Λαγκαδά και Εύοσμο λόγω κρουσμάτων

Κλειστό θα παραμείνει το δημαρχείο του Λαγκαδά και το τμήμα κοινωνικής πολιτικής του δήμου Ευόσμου, όταν κάτοικος της δυτικής Θεσσαλονίκης έσπασε την καραντίνα και μετέβη στην υπηρεσία. Μία μέρα αργότερα ειδοποίησε ότι διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό. Η λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών αναστέλλεται έως τις 30 Σεπτέμβρη.