Αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας τα παρουσίασαν.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι κλείνουν για 15 ημέρες και μέχρι νεωτέρας καφέ – μπαρ, καφετέριες, εμπορικά κέντρα, καταστήματα εστίασης εκτός από τα μαγαζιά delivery και take away (θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μέχρι πέντε άτομα ουρά αναμονής και όχι περισσότερα), μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, βιβλιοθήκες, αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλητικοί χώροι που είναι κλειστοί, πάρκα αναψυχής αλλά και κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια, στούντιο για νύχια, στούντιο τατουάζ, στούντιο μασάζ, οίκοι ανοχής, πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών (θα επιτρέπεται μόνο το νόμιμο διαδικτυακό στοίχημα), πολιτιστικοί όμιλοι, πολιτιστικά σωματεία.

Ανοιχτά παραμένουν τα περίπτερα, τα καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, το λιανεμπόριο, οι φούρνοι (που δεν έχουν τραπεζάκια έξω), τα φαρμακεία και όλες οι επιχειρήσεις υγείας. Για την ώρα ανοιχτοί θα είναι οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι. Επιπλέον, λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους, ειδικά για όσους πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Τέλος τα ΚΕΠ αλλάζουν ωράριο και από αύριο θα λειτουργούν από τις 7:30 ως τις 15:00 τις καθημερινές και όχι τα Σάββατα.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα μέχρι σήμερα: «Σας ανακοινώνουμε ένα συνολικό αριθμό 190 κρουσμάτων, 36 από τα οποία είναι υπό διερεύνηση. 11 κρούσματα δεν έχουν σύνδεση. 5 νοσούν σοβαρά και είναι διασωληνωμένοι. Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν 2.700 έλεγχοι».

Τον λόγο έλαβε αρχικά ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέροντας τα εξής:

«Είχα πει ότι θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας και ειδικά όσους έχουν ανάγκη. Σήμερα και ειδικά μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων- επιδημιολόγων επεκτείνουμε τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού προκειμένου να μην έχουμε μεγαλύτερη διασπορά.

Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της μετάδοσης. Δεύτερον γιατί τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού για να προστατεύσουμε τους άλλους και να προστατευτούμε δεν τηρούνται. 

Να πω ξανά, ότι δίνουμε μία μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και από το κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση. Έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο να τα καταφέρουμε».

Στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας ακολούθησε και ανακοίνωσε:

«Η εξάπλωση και η διασπορά του νέου κορωνοϊού συνεχίζεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Σας ανακοινώνουμε ένα συνολικό αριθμό 190 κρουσμάτων συνολικά στη χώρα από την αρχή της επιδημίας, 36 από τα οποία είναι υπό διερεύνηση αυτή τη στιγμή.

11 κρούσματα δεν έχουν σαφές ιστορικό ταξιδιωτικό ή επιδημιολογικής σύνδεσης με άλλο κρούσμα, 9 εκ των οποίων είναι στην περιοχή της Αττικής. 5 συμπολίτες μας νοσούν σοβαρά από την νόσο και αυτή τη στιγμή είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 2700 εργαστηριακοί έλεγχοι. Μόλις τις τελευταίες 48 ώρες είναι πάνω από 1000 οι εργαστηριακοί έλεγχοι που έχουν γίνει στην πατρίδα μας για τον νέο ιό. 47 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Μετά από όλα αυτά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε σήμερα τα εξής περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της διασποράς της νόσου στην πατρίδα μας.

Κλείνουν, όλα τα εμπορικά κέντρα, όλα τα καφέ – μπαρ και καφετέριες, όλη η εστίαση εκτός delivery και take away, οτιδήποτε έχει καθίσματα. Οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις εξαιρουμένων των ανοιχτών χώρων άθλησης για μεμονωμένη άθληση, τα κέντρα αισθητικής.

Παραμένουν ανοιχτά τα τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανεμπόριο, ιδιαίτερα ό,τι αφορά τα τρόφιμα, τους φούρνους, τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα, τα φαρμακεία και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

Λαμβάνονται, ειδικά μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα αυτούς που νοσούν με σοβαρή ανοσοκαταστολή».

Οι Αρχές του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζονται θορυβημένες, καθώς παρά τις παραινέσεις τους, ο κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει σε χώρους με πολλά άτομα. Τα μπαρ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια είναι πολύ πιθανό να είναι τα επόμενα που θα κλείσουν με νέα ΠΝΠ.

Χθες η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει άλλη δέσμη μέτρων για τον κορωνοϊό, εκδίδοντας μάλιστα και ΠΝΠ ενώ το δικό του μήνυμα είχε στείλει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου για τα επιπλέον μέτρα λήψης προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Η ακτινογραφία των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Εκατόν ενενήντα κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγράφει συνολικά η χώρα μας, εκ των οποίων 11 χωρίς σαφές ιστορικό ταξιδιών, και επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επίσης για 36 άτομα, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση. Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Πέντε άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωλημένοι. Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, σαράντα επτά είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-44 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.

Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3.

Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.