Τα κρούσματα του κορωνοϊού μπορεί να αυξάνονται με ταχύτητα φωτός σε κάθε γωνιά της γης, ωστόσο στην πόλη Νούναβουτ του Καναδά οι πολίτες της μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς και να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια.

Κι αυτό γιατί στο μεγαλύτερο και βορειότερο άκρο της χώρας αυτής της Βόρειας Αμερικής δεν έχει καταγραφεί κανένα απολύτως κρούσμα Covid-19 μέχρι σήμερα. Οι καναδικές αρχές επιμένουν ότι η επιτυχία της οφείλεται στο ότι πάρθηκαν αυστηρά μέτρα πολύ νωρίς.

Από τον περασμένο Μάρτιο δηλαδή όσοι έφευγαν από την Νούναβουτ και ήθελαν να επιστρέψουν ήταν υποχρεωμένοι να περνούν δύο εβδομάδες με έξοδα της κυβέρνησης σε «καταφύγια απομόνωσης», ξενοδοχεία στις πόλεις Οττάβα, Γουίνιπεγκ, Γέλοουναϊφ. Φυσικά τους «έγκλειστους» φρουρούσαν άνδρες ασφαλείας και φρόντιζαν νοσοκόμες του Καναδά. Παράπονα υπήρξαν και για το φαγητό και αρκετοί ήταν αυτοί που επιχείρησαν να δραπετεύσουν, ωστόσο όταν τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο αυξάνονταν και στην Νούναβουτ δεν υπήρχε ούτε για δείγμα, άπαντες συμμορφώθηκαν με το μέτρο.

Στα σχόλια ότι η μοναδικότητα αυτή οφείλεται στις τεράστιες αποστάσεις που χωρίζουν τη μία κοινότητα από την άλλη, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της περιοχής δρ. Μάικλ Πάτερσον απαντά ότι πράγματι η γεωγραφία της περιοχής βοήθησε σημαντικά, αλλά αν δεν αποφάσιζαν οι πολίτες να συμμορφωθούν, τα θύματα θα ήταν πάρα πολλά. Κι αυτό γιατί σε αυτές τις μακρινές και απομονωμένες περιοχές του Καναδά η πρόσβαση στους γιατρούς και τα νοσοκομεία είναι πραγματική πρόκληση.

Πηγή: bbc.com