Κορωνοϊός - Περού: Τραγικό ρεκόρ 433 θανάτων

Ξεπεράστηκε, για πρώτη φορά, το όριο των 400 θανάτων μέσα σε 24 ώρες εξαιτίας του κορωνοϊού στο Περού, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας, που πλήττεται με σφοδρότητα από το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία.

433 ασθενείς υπέκυψαν σε 24 ώρες, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει επίσημα τους 57.230 νεκρούς τους 13 μήνες της πανδημίας.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 7.131 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν να ανέρχεται σε 1.704.757 στο Περού, χώρα 33 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε μία ημέρα ανερχόταν σε 384 και καταγράφηκε μόλις τη 10η Απριλίου.

Το Περού είναι αντιμέτωπο με δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έχει φέρει και πάλι τα νοσοκομεία στα όρια των δυνατοτήτων τους. Χθες νοσηλεύονταν κάπου 15.000 ασθενείς, με πάνω από 2.600 να έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Στα νοσοκομεία γίνεται λόγος για οξεία έλλειψη οξυγόνου, τη στιγμή που η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα των Άνδεων προχωράει αργά.

Ο υπουργός Υγείας της μεταβατικής κυβέρνησης, ο Όσκαρ Ουγάρτε, τόνισε πως στη Λίμα το 40% των μολύνσεων οφείλεται στη βραζιλιάνικη παραλλαγή.

Αντιμέτωπη με την κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι ανήγγειλε νέο υποχρεωτικό περιορισμό στο σπίτι στους κατοίκους της Λίμας και 41 από τις 196 επαρχίες του Περού, κυρίως στην περιφέρεια των Άνδεων και κατά μήκος των ακτών στον Ειρηνικό, από την 25η Απριλίου.

Τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν τον Μάρτιο, όμως ήρθησαν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, την 11η Απριλίου. Στο Περού, όπου η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική, οι αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αναβληθούν οι εκλογές.

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι για την προεδρία – 18 συνολικά – συνέχιζαν να οργανώνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις με πλήθη οπαδών τους, κάτι που είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και επικρίσεις από γιατρούς.

Οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, ο Πέδρο Καστίγιο, εκπαιδευτικός, υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, και η Κέικο Φουχιμόρι, υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, την 6η Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ