Οικονομία

Κορωνοϊός: Πιο εμφανείς έγιναν τον Απρίλιο οι επιπτώσεις του ιού στις ελληνικές εξαγωγές

Οι εξαγωγές τροφίμων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και τον Απρίλιο

[φα4ς

Ακόμα πιο εμφανής έγινε τον Απρίλιο η επίπτωση του κορωνοϊού στις ελληνικές εξαγωγές, η οποία είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή ήδη από τον Μάρτιο, όπως προκύπτει από την επεξεργασία που πραγματοποίησε στα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Αναλυτικότερα, κατά τον μήνα Απρίλιο, η πτώση των εξαγωγών ήταν κάθετη, καθώς αυτές υποχώρησαν στα 2,068 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 30,6%, ωστόσο αισθητά μειωμένες, κατά 30,5%, ήταν και οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να συρρικνωθεί κατά 30,3%, συγκριτικά με πέρυσι.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας παρουσίασαν επίσης μείωση, με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 204,4 εκατ. (-10,5%) και τις εισαγωγές κατά 771,5 εκατ. (-22,8%).

«Αν εξετάσουμε τις εμπορευματικές συναλλαγές σε επίπεδο τετραμήνου, καταγράφηκε μείωση των ελληνικών εξαγωγών κατά 946,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8,6% και των εισαγωγών κατά 1,83 δισ. ευρώ, δηλαδή 10,1%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν οι μεν εξαγωγές στα 10,04 δισ. ευρώ, οι δε εξαγωγές σε 16,4 δισ.

Το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα 6,3 δισ., μειωμένο ωστόσο σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου του 2019 κατά 12,3%», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

Σε κλαδικό επίπεδο, τα πετρελαιοειδή σημείωσαν σημαντική μείωση, κατά 30,7% σε σχέση με το πρώτο περσινό τετράμηνο. Αντίθετα, οι εξαγωγές τροφίμων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα στο πρώτο τετράμηνο να διαμορφωθούν σε 1,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 13%.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον κλάδο των χημικών, με την αύξηση της εξαγωγικής τους επίδοσης να ανέρχεται στο 18,7%. Αντίθετα, τα μηχανήματα- οχήματα μειώθηκαν κατά 7,3%, τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα κατά 13,5% και οι πρώτες ύλες κατά 23,7%. Άνοδο σημείωσαν, τέλος, οι εξαγωγές λιπών και ελαίων (+49,2%) και ποτών και καπνών (+8,7%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης