Η καμπύλη της επιδημίας την Πορτογαλία φαίνεται ότι έχει επιπεδώσει, όμως τα καλά νέα δεν αρκούν προς το παρόν ώστε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να επανεκκινήσει η οικονομία μιας χώρας που στηρίζεται στον τουρισμό και τις εξαγωγές, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Μέχρι και σήμερα στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί 18.091 κρούσματα και 599 θάνατοι από την Covid-19, απολογισμός πολύ μικρότερος σε σύγκριση με εκείνον της γειτονικής Ισπανίας, όπου οι νεκροί ξεπερνούν τους 18.000.

Ο Υπουργός Υγείας Αντόνιο Σάλες είπε ότι η θνητότητα στη χώρα του ανέρχεται στο 5,5% ανά 100.000 κατοίκους, είναι δηλαδή χαμηλότερη από εκείνη των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Σάλες είπε ότι η καμπύλη επιπέδωσε χάρη «στην άριστη συμπεριφορά» που επέδειξαν οι Πορτογάλοι, οι οποίοι τήρησαν τους κανόνες που έχει επιβάλει η κυβέρνηση από τις 18 Μαρτίου.

Ωστόσο ο Πορτογάλος Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα θα παρατείνει την καραντίνα μέχρι την Πρωτομαγιά.

Μολονότι οι εξελίξεις είναι θετικές, ο Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε νωρίτερα ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η στιγμή για να επανεκκινήσει «σταδιακά και προοδευτικά» η οικονομία.

«Μπορούμε να ξαναρχίσουμε τις δραστηριότητές μας μόνο όταν θα έχουμε την αναγκαία βεβαιότητα και άνεση, και επαρκή εμπιστοσύνη στην κοινωνία, ότι ξανανοίγοντας (την οικονομία) δεν θα αυξήσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης (του ιού) πέραν του ελέγξιμου», είπε ο Κόστα μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RTP.

Χθες, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι φέτος η οικονομία της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί κατά 8%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 3,7-5,7% που προέβλεπε τον περασμένο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Η ανεργία, που πέφτει συνεχώς τα τελευταία χρόνια θα υπερδιπλασιαστεί στο 13,9% ενώ το έλλειμμα θα εκτοξευθεί στο 7,1%, μετά το πλεόνασμα του 0,2% που καταγράφηκε το 2019, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά τα τελευταία 45 χρόνια.