Το Βέλγιο δημοσίευσε λίστα, η οποία λειτουργεί και ως ταξιδιωτική οδηγία, προς τους πολίτες της χώρας, όπου ξεχωρίζουν οι χώρες που θεωρούνται ασφαλείς (με πράσινο χρώμα), οι χώρες από τις οποίες όταν επιστρέφουν οι πολίτες θα υποβάλλονται σε τεστ και καραντίνα (με πορτοκαλί χρώμα) αλλά και αυτές που απαγορεύονται τα ταξίδια προς αυτές (με κόκκινο χρώμα).

Η Ελλάδα βρίσκεται μαζί με την Κύπρο, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία στις «πορτοκαλί» χώρες, οπότε αν έρθουν Βέλγοι τουρίστες στη χώρα μας, τότε στην επιστροφή τους θα υποβάλλονται σε τεστ και θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Υπήρξαν αντιδράσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σχετικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι «πορτοκαλί» και υπήρξε επικοινωνία μεταξύ ελληνικών και βελγικών αρχών. Σημειωτέον, η Ελλάδα έχει άρει πλήρως τους περιορισμούς για το Βέλγιο από την 1η Ιουλίου.

Οι «πράσινες» χώρες, στις οποίες ανήκουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Κροατία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Σλοβενία, θεωρούνται ασφαλείς.

Αναμένεται νέα επαφή Ελλάδας και Βελγίου.