Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα ο άνδρας στην Ξάνθη που είχε νοσήσει από κορωνοϊό τον περασμένο Απρίλιο και βρέθηκε πάλι θετικός.

Οι ειδικοί, πάντως, εξετάζουν το ενδεχόμενο της επαναλοίμωξης. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, o 45χρονος από την Ξάνθη έχει υποβληθεί από τον περασμένο Απρίλιο σε ακόμα 8 τεστ.

 Αυτά διενεργήθηκαν, λόγω του αντικειμένου της εργασίας του, ενώ βγήκαν αρνητικά.

Παρ όλα αυτά, δυο εβδομάδες πριν, βρέθηκε και πάλι θετικός στον ιό, ενώ για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο καθηγητής ιατρικής, Μανώλης Δερμιτζάκης στο Mega: «Μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: ή θα πρέπει το στέλεχος του ιού να είναι διαφορετικό ή η ανοσία που έχτισε την πρώτη φορά ο ασθενής να μην ήταν αρκετά ισχυρή.

Δεν είναι όμως πολύ συχνό το φαινόμενο. Αν παραμείνουν σπάνια περιστατικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αν γίνουν πιο συχνά θα είναι. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσία κρατάει.

Εν τω μεταξύ επανέλαβε πως πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων επί 50, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 10.000. «Δεν είναι μακριά από αυτά που ξέρουμε. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η πολιτεία γνωρίζει 3.000 ενεργά κρούσματα».

Ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, υποστηρίζοντας πως δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε έξαρση κρουσμάτων λόγω των σχολείων» σημείωσε, τονίζοντας πως η τήρηση των αποστάσεων είναι σημαντική για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

«Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή από κάθε σχολείο και να κάνουν το maximum των μέτρων που μπορούν να εφαρμόσουν και όχι το minimum» τόνισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.