Βασιλακόπουλος για AstraZeneca: Άσχετη με τον εμβολιασμό η γενική θρόμβωση (vid)

Θα μπορεί να γίνεται πλέον στη χώρα μας και στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως είπε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς η επιτροπή επικαιροποιεί τις συστάσεις της, μετά και τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πως το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους.

Η ίδια παρατήρησε ωστόσο ότι αρκετά άτομα που ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παρότι όπως προκύπτει από ελληνική μελέτη αυξήθηκε κατά 85,9% από το Νοέμβριο η πρόθεση για εμβολιασμό στους άνω των 70 ετών, και κατέληξε «χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού».

Επίσης έκανε τη διαπίστωση ότι στις ΜΕΘ δεν έχουν νοσηλευθεί άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα και με τις αναφορές όσων εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως είπε.

Η κυρία Θεοδωρίδου προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία που αφορούν σε μείωση της νοσηρότητας και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, λόγω των εμβολιασμών, αλλά επισήμανε ότι αρκετοί που οδηγούνται πλέον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλικιωμένοι και σ’ αυτό φαίνεται ότι έχει συμβάλλει και ο εμβολιασμός.

Όπως επισήμανε, περίπου 1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση στη χώρα μας, νόσησαν καθώς και 354 που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις.

Ο αριθμός είναι σχετικά μικρός για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και εξήγησε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί αν κάποιος έχει μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, προσέθεσε πως τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά τόνισε πως αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, η νόσηση αυτή θα είναι πολύ πιο ήπια.

Για μια ακόμη φορά η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε όλους να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, καθώς αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία των εμβολιασμών.

Αναφερόμενη στις νέες γνώσεις που μπαίνουν καθημερινά στην φαρέτρα των επιστημόνων για τον εμβολιασμό, είπε ότι τη Δευτέρα προδημοσιεύτηκαν τρεις μελέτες που αφορούν τον εμβολιασμό σε ηλικιωμένα άτομα και είναι εξαιρετικά θετικές.

Μιλώντας για τις δύο από αυτές, είπε ότι η μία έγινε στο Εδιμβούργο και η άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και δείχνουν σημαντική μείωση των νοσηλίων σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είτε με το εμβόλιο της Pfizer είτε με αυτό της AstraZeneca.

Η μελέτη του Εδιμβούργου δείχνει ότι με την χορήγηση μίας δόσης εμβολίου μετά από 28 έως 35 ημέρες, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε όσους είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer και κατά 94% σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στη μελέτη που έγινε στο Η. Βασίλειο φάνηκε αποτελεσματικότητα και των δύο εμβολίων στους άνω των 70 ετών. Συγκεκριμένα καταγράφηκε 80% μείωση του κινδύνου για νοσηλεία. «Με μία δόση επιτευχθεί η μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Μ. Θεμιστοκλέους: Αυξάνεται η συμμετοχή στην εμβολιαστική διαδικασία

Τη Δευτέρα 8-03-2021 ξεπεράσαμε τους 1.120.000 εμβολιασμούς και την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν 30.000, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Περίπου 747.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 373.00Ο έχουν κάνει και τις 2 δόσεις. Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα όπως είπε φτάνει έως τις 8-03-2021 το 7,12%. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 65% και στις ηλικίες 60-64 έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού 352.000 πολίτες ποσοστό που ξεπερνά ήδη το 50% γι αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο ίδιος είπε ότι όσο περνά ο καιρός αυξάνεται η συμμετοχή στην εμβολιαστική διαδικασία και προσέθεσε ότι μέσα στον Μάρτιο ανοίγει ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες στην κατηγορία Α και στη συνέχεια και για την κατηγορία Β. Επίσης εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Απριλίου όπως είπε θα έχουν εμβολιαστεί οι 64 ετών και άνω. Ως τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα έχουν εμβόλια του και όσοι ζουν σε κλειστές δομές.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων είπε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Όπως είπε μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειονότητα θα έχει μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου εμβολιαστεί. Ο ίδιος είπε ότι η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις παραδόσεις του μονοτονικού εμβολίου της για το ή τρίμηνο του έτους. Συνολικά πρόκειται για 1,2 εκατ. δόσεις από τις οποίες οι πρώτες 400.000 αναμένονται τέλος Απριλίου στη χώρα μας όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ανησυχία από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Κατακόρυφη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες δημιουργώντας ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος υγείας, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ βρίσκεται μία ανάσα πριν το 100%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1η Μαρτίου υπάρχουν 289 εισαγωγές στην επικράτεια, ενώ στην συνέχεια οι εισαγωγές αυξάνονται κατακόρυφα για να φτάσουμε στο ρεκόρ του Σαββάτου με 429 εισαγωγές. 

Συνολικά, το πρώτο επταήμερο του Μαρτίου εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας 2.572 άτομα με κορονοϊό. 

Ο μέσος όρος των ημερών από 1-7/3 ήταν 367 εισαγωγές την ημέρα ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, την τελευταία του Φεβρουαρίου ήταν 292 οι εισαγωγές, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Οι διασωληνωμένοι τη Δευτέρα 8 Μαρτίου άγγιξαν τους 477.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία στην Αττική

Στην Αττική, τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να αγγίζει ακόμη και το 97% σε κάποιες περιπτώσεις.

Έτσι, υπάρχει έτοιμο σχέδιο επίταξης ιδιωτικών κλινικών στην Αττική, με τις λεπτομέρειες να ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρόνος θα κριθεί από τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). 

Το Υπουργείο Υγείας απέστειλε κατ’ επείγον έγγραφο προς τις ιδιωτικές κλινικές με το οποίο ζητά καταγραφή των κλινών ΜΕΘ που θα διαθέσουν στο Εθνικό Σύστημα (ΕΣΥ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για το Σάββατο (06/03), η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι αρκετά δύσκολη, με συνολικά 32 κενές κλίνες.

Ειδικότερα, στο ΚΑΤ έχουν γεμίσει οι 24 από τις 28 κλίνες ΜΕΘ, στο «Αγία Όλγα» και οι 9, στο «Σισμανόγλειο» και οι 14, στο «Γ. Γεννηματάς» και οι 16, στο «Ελπίς» και οι 6, στο «ΝΙΜΤΣ» οι 5 από τις 6, στο «Σωτηρία» οι 74 από τις 84, στον «Ευαγγελισμό» οι 47 από τις 58 (καθώς άνοιξαν οι επιπλέον κλίνες), στο «Ιπποκράτειο» οι 6 από τις 7, στον Ερυθρό Σταυρό οι 13 από τις 14, στο Θριάσιο οι 16 από τις 17, στο Ασκληπιείο και οι 12 και στο «Αττικό» οι 40 από τις 43. 

Πίεση στο ΕΣΥ για έναν μήνα

Κάθε μέρα πραγματοποιούνται περίπου 330 εισαγωγές σε όλη τη χώρα και νοσηλεύονται συνολικά 3.200 άτομα ενώ, παρά την αύξηση των κλινών ΜΕΘ COVID-19, το ποσοστό κάλυψης στην Αττική ξεπερνά το 80%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που επικαλέστηκε η ΕΡΤ το Σάββατο (06/03), η πίεση στο ΕΣΥ μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και για έναν μήνα, ενώ σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αποσυμφόρηση της κατάστασης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ