Ότι η κατάσταση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού βρίσκεται υπό έλεγχο στη Δανία εκτιμά η Μέτε Φρεντέρικσεν, τη στιγμή που η χώρα αίρει σταδιακά τους περιορισμούς που επέβαλε στη μάχη κατά του ιού.

«Η μόλυνση βρίσκεται υπό έλεγχο και η στρατηγική της Δανίας καρποφόρησε σε μια πρώτη δύσκολη φάση», είπε η Πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου.

Για να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού, η Δανία έκλεισε τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια, ορισμένους δημόσιους χώρους στο κοινό, όπως επίσης τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια. Επίσης, απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 10 ανθρώπων.

Κάποιοι από αυτούς τους περιορισμούς έχουν ήδη αρθεί. Τα παιδιά έως την 6η δημοτικού επέστρεψαν στις τάξεις τους και τα κομμωτήρια όπως και τα καταστήματα τατουάζ άνοιξαν και πάλι. Η δεύτερη φάση της «επανεκκίνησης» αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη 10η Μαΐου.

Από την 1η Απριλίου, η Δανία επέκτεινε τη στρατηγική της διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ σε ασθενείς που εμφάνιζαν ελαφριά συμπτώματα, ενώ πριν υπέβαλε σε εξετάσεις μονάχα τους ασθενείς με μέτρια και σοβαρά συμπτώματα.

Η Δανία μετρά 9.206 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της επιδημίας και 443 θανάτους, που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ