Το γεγονός ότι η Πορτογαλία ενδέχεται να αντιμετωπίσει μέχρι και τρεις μήνες περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών επεσήμανε σήμερα (1 Απριλίου) ο Αντόνιο Κόστα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε σχετικά: «Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό, έναν, δύο ή τρεις μήνες και αυτό προφανώς φοβίζει όλους μας».

Άλλωστε, ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού στην ιβηρική χώρα προσεγγίζει τους 200, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 8.251.

Συνολικά 3.600 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για κυβερνητική βοήθεια στην καταβολή τμήματος του μισθού σε 76.000 εργαζομένους, που βρίσκονται σε προσωρινή παύση εργασίας λόγω του κορωνοϊού.

Αναμένεται η απόφαση του Προέδρου Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα για το εάν θα παραταθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ( έχει κηρυχθεί από τις 18 Μαρτίου) και απαγορεύει τη μη απαραίτητη μετακίνηση που ανάγκασε χιλιάδες επιχειρήσεις να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους.

Με το καθολικό Πάσχα προ των πυλών, ο Κόστα υπενθύμισε: «Oι οικογένειες δεν θα μπορούν να πάνε σπίτια τους για να επισκεφθούν τους δικούς τους.

Αυτήν τη χρονιά θα πούμε στους μετανάστες μας να μην επιστρέψουν στη γενέθλια γη κι εάν το κάνουν να μη βγούνε από τα σπίτια τους».

Δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι που ζουν κι εργάζονται στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία επιστρέφουν στην Πορτογαλία για να περάσουν τις πασχαλινές, ή καλοκαιρινές διακοπές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ