Καπραβέλος: Η κατάσταση δεν επιτρέπει χαλάρωση των μέτρων

O κορωνοϊός ολοένα και εξαπλώνεται στη χώρα μας, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Σήμερα (5 Φεβρουαρίου) αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του ιού.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε για δύο συνεχόμενες ημέρες τετραψήφιος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, με τις μεταλλάξεις να έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην κοινότητα.

Παράλληλα, έχουμε μία σταθερή αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η οποία πιθανότατα θα επιφέρει ισχυρές πιέσεις στις ΜΕΘ και γενικότερα το σύστημα υγείας και αυτό είναι που προβληματίζει την κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Ο πρωθυπουργός αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που εξετάζονται είναι αναφορικά με την Αττική η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά νωρίτερα από τις 9 το βράδυ, ίσως και στις 6 το απόγευμα.

Για το λιανεμπόριο υπάρχει η σκέψη για λειτουργία μόνο με τη μέθοδο του click away και κατάργηση του click in shop.

Αναφορικά με τα σχολεία, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι βασικός στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τουλάχιστον τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα».

Ο κ. Σύψας, σημείωσε πως στη σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα», ενώ πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται».

Σχολιάζοντας την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις «κόκκινες» περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».