Ελλάδα

Κορωνοϊός: SMS στο 13033 για ηλικιωμένους στα νέα μέτρα που έρχονται

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για επαναφορά μέτρων όπως τα SMS στο 13033

1

Για ακόμη μία φορά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά και από την αυξητική τάση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 απόψε πως - «αν το επιβάλει η κατάσταση» - μέτρα όπως το SMS στο 13033 για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (όπως οι ηλικιωμένοι) βρίσκονται στο τραπέζι.

Εξάλλου, ο κ. Σύψας ανέφερε πως κύρια πηγή της ανησυχίας των ειδικών αποτελούν η Αθήνα και η Θεσσαλονική. Στις δύο πόλεις, όπου «οι οποίες έχουν πυκνότητα πληθυσμού» η καταγραφή ολοένα και περισσότερων περιστατικών του ιού παρακολουθείται στενά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι επιστήμονες δεν έχουν στο μικροσκόπιο τους τις λοιπές εστίες μετάδοσης του κορονοϊού ανά τη χώρα.

Για τον ίδιο, άλλωστε, «μείζον πρόβλημα συνιστούν τα ενδογενή κρούσματα κι όχι τα εισαγόμενα».

Τον καθηγητή προβληματίζει δε και το λεγόμενο «κύμα αμφισβήτησης» - ο κ. Σύψας δήλωσε πως στις περιπτώσεις εκείνες που οι πολίτες δε λαμβάνουν καθόλου μέτρα ή τα θεωρούν υπερβολικά κλπ. «η άγνοια σκοτώνει». Σημείωσε πως τέτοιου είδους φαινόμενα κυριολεκτικά πυροδοτούν την επιδημία.

Μιλώντας, τέλος, για τα φαινόμενα χαλάρωσης - άσχετα με τη σύνδεση τους ή όχι με τους «αμφισβητίες» - στα οποία οι επιστήμονες καταλογίζουν εν μέρει την αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης, ο καθηγητής υπέδειξε πως αυτά αφορούν στους νέους, κατά κύριο λόγο. «Επομένως βλέπουμε πως όσοι μολύνονται έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί». Εκτιμάται, δε, πως αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν καταγράφονται πολλές εισαγωγές ή διασωληνώσεις.

Οι πληροφορίες για το SMS στο 13033


Δείτε επίσης