Στις 27 Δεκεμβρίου πρόκειται να αρχίσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εμβολιαστικά κέντρα έχουν διαμορφωθεί σε κτίρια των προαναφερθέντων νοσοκομείων, ενώ αναμένεται ότι θα κάνουν το εμβόλιο 50 υγειονομικοί από το καθένα.

Ο Βασίλης Κικίλιας είχε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με Διοικητές και Διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων των 7 Υγειονομικών Περιφερειών για την επιχείρηση εμβολιασμού και θέμα την καταγραφή των υγειονομικών του ΕΣΥ που θέλουν να εμβολιαστούν, ως πρώτη προτεραιότητα της επιχείρησης «Ελευθερία».

Στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας που είπε: «Τα εμβόλια αυτή τη στιγμή αποτελούν πραγματικά το φως στο τούνελ αυτής της πανδημίας. Σε συνεργασία με τους επιστήμονες των νοσοκομείων σας πρέπει να απαντήσετε σε οποιοδήποτε ερώτημα αναδυθεί».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες ότι ο εμβολιασμός στις χώρες της ΕΕ θα ξεκινήσει το τριήμερο 27-28-29 Δεκεμβρίου.

Προέχει, βέβαια, η έγκριση του εμβολίου καθώς στις 21 του μηνός συνεδριάζει ο ΕΜΑ ώστε να δώσει το τελικό «ΟΚ» για την διανομή του προς της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη χώρα μας, ο εμβολιασμός θα γίνει με βάση το σχέδιο «Ελευθερία», ενώ και η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναπτύξει ειδικό σχέδιο με το κωδικό όνομα «Ιπποκράτης» για την ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό καταλήξει στην αναγκαιότητα διορθώσεων στο υπουργικό του συμβούλιο, επιθυμώντας να δώσει νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο. 

Οι αλλαγές θα έχουν δομικό χαρακτήρα και δε θα εξαντληθούν σε κινήσεις εντυπωσιασμού.

Εκτός από έναν βασικό πυρήνα υπουργών (τέσσερις με πέντε) κανείς δε θα πρέπει να θεωρείται αμετακίνητος, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Σε σχέση με το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «πατήσει το κουμπί», ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος.

Φαίνεται πάντως ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου έως και τα μέσα Φεβρουαρίου μπορεί να είναι ο ιδανικός χρόνος για τις αλλαγές.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τον Μάρτιο θα συνεδριάσει εκ νέου το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας να είναι πάντα στο τραπέζι.