Κορωνοϊός: Ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα | scaled

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραπέμποντας και στις σχετικές κατευθύνσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).

Το CDC συστήνει την αποφυγή ταξιδιών προς την Ελλάδα, εφόσον αυτά δεν είναι απαραίτητα, δεν έχουν να κάνουν δηλαδή με την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ή επείγοντα οικογενειακά περιστατικά.

Το CDC, μάλιστα, ζητά από τους ευπαθείς ταξιδιώτες να αναβάλλουν ακόμη και τα ταξίδια που κρίνονται απαραίτητα. Ο κίνδυνος για να προσβληθεί κάποιος από τον ιό στην Ελλάδα είναι υψηλός και εάν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί ιατρική βοήθεια, οι πόροι ενδέχεται να είναι περιορισμένοι.

Πάντως, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, καλούνται να ενημερωθούν μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ή του υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην είσοδό τους στη χώρα και τους περιορισμούς που ενδέχεται να υπάρχουν για όσους φτάνουν στην Ελλάδα, όπως τα υποχρεωτικά τεστ ή η επιβολή καραντίνας.

Το CDC διευκρινίζει επίσης ότι εάν κάποιος βγει θετικός στο τεστ ενδέχεται να μην του επιτραπεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ έως ότου αναρρώσει πλήρως από την ασθένεια.

Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε νοσήσει από τον ιό, ενόσω βρισκόταν στο εξωτερικό, πιθανότατα θα κληθεί να μπει σε καραντίνα ή να μην του επιτραπεί να επιστρέψει για διάστημα 14 ημερών από την επαφή του με τον ασθενή.

Τέλος, το CDC ενημερώνει τους ταξιδιώτες ότι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποβολής σε τεστ πριν από το ταξίδι τους.