Κορωνοϊός: Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Χαρδαλιάς - «Πρεμιέρα» και για τη νέα ειδική πλατφόρμα |

Στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά και σήμερα 25 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα ένα μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Αυτό είναι η απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ από τα περίπτερα από τις 00:00 τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί της επόμενης ημέρας ώστε να μην συνωστίζονται οι νέοι σε πλατείες μετά το κλείσιμο των μπαρ και λοιπών κέντρων διασκεδάσεως.

Τι άλλα μέτρα εξετάζονται

Αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κάτι άλλο σήμερα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν εξετάζονται και άλλα μέτρα από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχει τεθεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας τα ξημερώματα (00:00 – 06:00) όπως και η αποστολή SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις.

Εξετάζεται και η επιβολή νέου ωραρίου σε περίπτερα και καταστήματα που διαθέτουν αλκοόλ προς πώληση.

Σήμερα η «πρεμιέρα» του νέου διαδραστικού χάρτη για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Στην ενημέρωση της Τρίτης ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε το άνοιγμα μιας νέας ειδικής πλατφόρμας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση covid19.gov.gr, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τον βαθμό επικινδυνότητας στην περιοχή που τους ενδιαφέρει.

Η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία σύμφωνα με τους αρμόδιους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην πλατφόρμα οι πολίτες θα βλέπουν τον ελληνικό χάρτη με δύο βαθμίδες: ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Κάθε δήμος ή αντιστοίχως κάθε περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένη με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο.

Οι πολίτες θα μπορούν να βάζουν σε ειδικό πεδίο τον ταχυδρομικό τους κώδικα και να ενημερώνονται τι ισχύει ανά περιοχή και ανά τομέα δραστηριότητας.

Τέλος, εκτός από τον χάρτη θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κλπ.).

Α. Κοτανίδου: Θα αρχίσουμε να ανησυχούμε εάν βλέπουμε πάνω από 500 κρούσματα για τουλάχιστον τρεις ημέρες

Αναφερόμενη στο κακό σενάριο, η Αναστασία Κοτανίδου τονίζει ότι τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα αν «από όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ PCR για τον κορονοϊό, δούμε ένα ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων, αν δηλαδή τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 500 για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσουμε να ανησυχούμε». Ερωτηθείσα για το πόσα από αυτά τα 500 κρούσματα θα απαιτηθεί να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, διευκρίνισε ότι «είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ηλικία των κρουσμάτων».

Η καθηγήτρια Α. Κοτανίδου θεωρεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κομβικής σημασίας τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού για τον περιορισμό της διασποράς και τονίζει: «Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι είναι οι πιο συμμορφωμένοι αυτή τη στιγμή, κάθονται στα σπίτια τους. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που βλέπαμε τις πρώτες μέρες αυτού του δεύτερου κύματος ήταν νέα άτομα. Αυτά τα νέα άτομα πήγαν στα σπίτια τους και κόλλησαν τους πιο μεγάλους. Έτσι αρχίσαμε να βλέπουμε τελευταία στο νοσοκομείο και πιο μεγάλους ανθρώπους με covid-19».

Καταλήγοντας αναφέρει πως: «Συνεχώς ετοιμάζονται άλλες μονάδες και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε και τα 50 καινούργια κρεβάτια από τη δωρεά της βουλής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και τα 12 από τη δωρεά Μαρινάκη- Φράγκου στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Όσον αφορά τη δωρεά του «Ιδρύματος Στ. Νιάρχος» κάποια από τα 177 θα λειτουργήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα και τα άλλα θα ανοίξουν από τον καινούργιο χρόνο», κατέληξε η κα Κοτανίδου.