Δοκιμές ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού άρχισε να εφαρμόζει σε τρωκτικά το Ισραήλ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή (την 1η Φεβρουαρίου) στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του χώρας που βρίσκεται στο Νες Ζιόνα, να συνδράμει τη μάχη εναντίον της πανδημίας του ιού.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε, το γραφείο του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο διευθυντής του IIBR Σμούελ Σαπίρα τον ενημέρωσε σχετικά με τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στον σχεδιασμό ενός πρωτότυπου εμβολίου και ότι το ινστιτούτο «προετοιμάζει τώρα ένα μοντέλο για να ξεκινήσει δοκιμές σε ζώα».

Μια πηγή με γνώση των δραστηριοτήτων του IIBR είπε στο Reuters ότι οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει σε τρωκτικά. Η πηγή απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει το είδος των τρωκτικών.

Το IIBR εικάζεται ότι έχει εργαστεί σε προγράμματα βιολογικών και χημικών όπλων. Το Ισραήλ ούτε το επιβεβαιώνει ούτε το αρνείται αυτό.

Σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτηση, ο επικεφαλής καινοτομίας του IIBR Έραν Ζαχάβι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το ινστιτούτο έχει επικεντρώσει όλην την προσοχή του στον νέο κορωνοϊό, με τρεις ομάδες του να προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο, ενώ άλλες ομάδες κάνουν έρευνες για πιθανές θεραπείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ