Κορωνοϊός: Η αρνητική «πρωτιά» της Αττικής συνεχίζεται - Στο «κόκκινο» η Μεγαλόνησος - Ο χάρτης της διασποράς

Ασφυκτική έχει γίνει, πλέον, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις ασθενών από κορωνοϊό.

Με την πανδημία να καλπάζει, κάθε εφημερία μοιάζει χειρότερη από την προηγούμενη και ο κορωνοϊός πιέζει στα όριά του τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που όμως ακόμη αντέχει και μένει όρθιο όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εδώ και ένα χρόνο καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσει τις ζωές των συμπολιτών μας.

Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας στο «Αττικόν», Ηρακλής Τσαγκάρης, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές. Έχουμε έναν μικρό αριθμό κρεβατιών τα οποία είναι διαθέσιμα. Υπάρχει μια πίεση γενικά στο Σύστημα Υγείας. Εμείς αυτήν τη στιγμή έχουμε έναν μικρό αριθμό άδειων κρεβατιών. Έχουμε πληρότητα 90% στις ΜΕΘ για  Covid».

Σχετικά με τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα, αναφέρει: «Όταν χρειάζονται ΜΕΘ είτε μπαίνουν στο νοσοκομείο είτε αν δεν έχει το νοσοκομείο πηγαίνουν σε κάποιο άλλο, όπως γινόταν και πριν. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι ασθενείς με τα υπόλοιπα νοσήματα. Ουσιαστικά, ένα μεγάλο κομμάτι των ασθενών αυτών πηγαίνει στις ιδιωτικές μονάδες. Για παράδειγμα περιστατικά ανθρώπων με εγκεφαλικά, με αναπνευστικά θέματα (όχι covid-19) που είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν αλλού, πηγαίνουν αλλού, καθώς το δημόσιο σύστημα είναι πολύ πιεσμένο».

Ανάσα από «Σισμανόγλειο» και ιδιωτικά

Η «Βραδυνή της Κυριακής» απευθύνθηκε και στον Διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Δημήτρη Πιστόλα.

Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Οι τελευταίες εφημερίες ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Κάθε εφημερία είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Έχουμε περιστατικά που θέλουν κυρίως στο δικό μας νοσοκομείο απλές κλίνες Covid. Ευτυχώς πλέον θα κάνουμε διακομιδές προς το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» και θα πάρουμε μια ανάσα. Από την Πέμπτη μπήκαν και τα δύο ιδιωτικά που και αυτά θα πάρουνε κόσμο ώστε να ελευθερωθούνε κλίνες σε εμάς. Εμείς τώρα σκεφτόμαστε την επόμενη εφημερία, την 24ωρη του Σαββάτου, για να είμαστε έτοιμοι και να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε».

Μέχρι σήμερα το πρωί (Τετάρτη 10 Μαρτίου) στις 58 κλίνες ΜΕΘ, οι 54 στον «Ευαγγελισμό» ήταν κατειλημμένες.

«Έχουμε και περιστατικά τα οποία δεν είναι διασωληνωμένα, αλλά αποσωληνωμένα. Κοιτάζουμε να τα σταθεροποιήσουμε αιμοδυναμικά, ώστε να τα βγάλουμε έξω προς τις κλινικές για να ελευθερωθούν επιπλέον κρεβάτια» αναφέρει ο κ. Πιστόλας.

«Ασθενείς χωρίς κορωνοϊό έρχονται και καλά κάνουν και έρχονται. Αν κάποιος έχει καρκίνο, έμφραγμα κλπ δεν μπορεί να μην έρθει. Η δική μας η προσπάθεια είναι να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους ότι αν χρειάζεται να έρθουν στο νοσοκομείο, τότε πρέπει να έρθουν» υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας, ο κ. Πιστόλας τονίζει: «Φυσικά έχουμε μειώσει τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων, μόνο στα επείγοντα και σε αυτά που πρέπει να μπούνε στο χειρουργείο. Δεν θα προγραμματιστεί, δηλαδή, μια χειρουργική επέμβαση η οποία μπορεί να γίνει μετά από τρεις μήνες. Παράλληλα, έχουμε μειώσει αρκετά τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ώστε να μην έρχεται πάρα πολύς κόσμος που δεν είναι για επείγον περιστατικό, για να μην επιβαρυνθεί το νοσοκομείο».

Παρόμοια η κατάσταση σε «Γεννηματά» και «Σωτηρία»                                                                    

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία «Γιώργος Γεννηματάς» και «Σωτηρία».

Η εφημερία της περασμένης Δευτέρας 8 Μαρτίου ήταν πάρα πολύ δύσκολη στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», καθώς από τις 130 κλίνες απλές Covid, κατειλημμένες ήταν οι 120.

Όσον αφορά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, από τα 16 κρεβάτια ΜΕΘ κενό ήταν μόνο ένα το πρωί της Τρίτης 10 Μαρτίου.

Σε αυτό μεταφέρθηκε ένας διασωληνωμένος ασθενής που νοσηλευόταν εκτός ΜΕΘ, ενώ ακόμη τρεις διασωληνωμένοι που βρίσκονταν επίσης εκτός ΜΕΘ, μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία μετά από συνεννόηση.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο «Σωτηρία», καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνά και σε αυτό το νοσοκομείο το 90%, ενώ κάθε φορά που αδειάζει ένα κρεβάτι, γεμίζει αμέσως.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ.           

Οι ειδικοί ελπίζουν πως σύντομα θα σημειωθεί σταδιακή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αποσυμπίεση των νοσοκομείων της Αττικής.

Προς το παρόν, όμως, τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν έντονη ανησυχία και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πότε περίπου θα υποχωρήσει ο ιός.

Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας και το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο κάλυψης κατά της Covid-19, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιανουάριο, προκαλούν αισιοδοξία.