Τις φάσεις της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων στο Βέλγιο συνέχιζε να παρουσιάζει η Πρωθυπουργός της χώρας, Σοφί Βιλμές.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις παραμένουν απαγορευμένες έως τις 30 Ιουνίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα, τα σχολεία θα αρχίσουν να δέχονται ξανά μαθητές σε ορισμένες τάξεις την προσεχή Δευτέρα 18 Μαΐου, δήλωσε η πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, οι καφετέριες και τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν πριν από τις 8 Ιουνίου το νωρίτερο, και γενικά, όσον αφορά τις συγκεντρώσεις και τις κοινωνικές επαφές, «πιθανότατα δεν θα υπάρξει επιστροφή στον φυσιολογικό ρυθμό το φετινό καλοκαίρι», πρόσθεσε η γαλλόφωνη φιλελεύθερη πρωθυπουργός.

«Οποιαδήποτε εκδήλωση ή διοργάνωση πολιτιστική, αθλητική, τουριστική και ψυχαγωγική συνεχίζει να απαγορεύεται έως τις 30 Ιουνίου», τόνισε η Βιλμές.

Υπάρχουν ωστόσο εξαιρέσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Έτσι, οι γαμήλιες τελετές (χωρίς τις δεξιώσεις μετά) και η ταφή (χωρίς το γεύμα μετά) επιτρέπονται από τις 18 Μαΐου εάν όσοι παρίστανται δεν ξεπερνούν τα 30 άτομα το πολύ.

Επίσης, στους αθλητικούς συλλόγους, οι προπονήσεις και τo πρόγραμμα σε εξωτερικό χώρο υπό την καθοδήγηση ενός ενήλικα επόπτη θα μπορούν να ξαναρχίσουν αυτήν την ημερομηνία “σε ομάδες 20 ατόμων το πολύ”, διευκρίνισε η πρωθυπουργός.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση πρέπει πάντα να τηρείται και η χρήση μάσκας συνεχίζει να συνιστάται σε δημόσιο χώρο. Επιπλέον, κάτω από τη στέγη της, κάθε οικογένεια μπορεί από τις 10 Μαΐου να δέχεται έως και τέσσερα άτομα, υπενθύμισε η Σοφί Βιλμές.

Στο Βέλγιο, χώρα 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων όπου η πανδημία προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 8.800 ανθρώπων, ο ιός “παραμένει επικίνδυνος” και “η τηλεργασία παραμένει ο κανόνας”, επέμεινε η πρωθυπουργός, καλώντας τον κάθε πολίτη να συνεχίσει να περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές του.

Η καραντίνα που επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου, χαλάρωσε σταδιακά από τις 4 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία οι υπάλληλοι άρχισαν να επιστρέφουν στις εταιρίες που δεν δέχονται κοινό.

Μετά τη φάση που αφορούσε τα καταστήματα στις 11 Μαΐου, μια τρίτη φάση αρχίζει στις 18 Μαΐου με τη σταδιακή επιστροφή στο σχολείο (αρχικά η τελευταία τάξη του λυκείου και η τελευταία τάξη του δημοτικού) εκτός από τα νηπιαγωγεία.

Ορισμένοι διευθυντές σχολείων έχουν ωστόσο προειδοποιήσει ότι θα καθυστερήσει η επιστροφή στα σχολεία τους, λόγω της έλλειψης επαρκών μέσων προστασίας.

Τα μουσεία, οι ζωολογικοί κήποι και ορισμένα ιστορικά μνημεία θα μπορούν επίσης να δέχονται επισκέπτες από τη Δευτέρα, υπό την προϋπόθεση ότι πωλούν εισιτήρια από απόσταση (ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά).

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επαγγέλματα όπου το προσωπικό έρχεται σε στενή επαφή με τον πελάτη επαφής (κομμωτές, αισθητικοί), που θα επιτρέπεται να δέχονται τους πελάτες μόνο με ραντεβού.

Οι υπαίθριες αγορές θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν το πολύ 50 πωλητές, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εμπόρους και το προσωπικό τους, δήλωσε η Σοφί Βιλμές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ