Ο Covid-19 δεν μεταδίδεται από τα κατοικίδια ζώα ή τα έντομα, είναι αναπνευστικός ιός και μεταδίδεται με αεροσταγονίδια.

Τα κακά μαντάτα για τον κορωνοϊό δεν έχουν τέλος. Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί περίπου 1.100.000 νεκρούς και καταγράφει σχεδόν 38.200.000 κρούσματα πληροφορούμαστε ότι η πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος δύο φορές από Covid-19 είναι υπαρκτή (έχει συμβεί σε Χονγκ Κονγκ, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισημερινό και ΗΠΑ), και μάλιστα η δεύτερη φορά μπορεί να είναι σοβαρότερη από την πρώτη. Επιπλέον, ο νέος ιός υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να επιζήσει σε αντικείμενα, όπως τα χαρτονομίσματα, οι οθόνες των κινητών και τα ανοξείδωτα αντικείμενα, έως και 28 ολόκληρες ημέρες! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ο αόρατος εχθρός έχει ήδη νικήσει και, απλά, καμία κυβέρνηση δεν πρόλαβε ή δεν τόλμησε να μας το πει; Οι πληροφορίες ότι οι περισσότερες χώρες πηγαίνουν σφαίρα για lockdown τα Χριστούγεννα και ότι οι… επιζήσαντες θα φορούν μάσκα μέχρι και το 2022 δεν σημαίνει ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το τέλος του κόσμου.

Αυτό υπερτονίζουν οι επιστήμονες και προτείνουν σε όλους να φιλτράρουν τον καταιγισμό πληροφοριών που λαμβάνουν καθημερινά για τον κορωνοϊό, ώστε να αποφεύγονται οι επικίνδυνες παρανοήσεις. Για του λόγου το αληθές, ας ξεκαθαρίσουμε μερικές από αυτές. Επειδή η εποχή της γρίπης πλησιάζει και πολλά ακούγονται για τα εμβόλια που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε, ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το σχετικό μικρόβιο αλλά δεν παρέχει καμία προστασία απέναντι στο νέο ιό. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι συστήνεται για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Όσον αφορά τις μάσκες, για τις οποίες λέγεται ότι η παρατεταμένη χρήση τους προκαλεί βαρεία βλάβη από έλλειψη οξυγόνου και συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, η αλήθεια είναι δεν έχει αποδειχθεί καμία βλαπτική επίδρασή τους στην υγεία. Στην παρούσα φάση της πανδημίας μάλιστα, αποτελούν το πιο αποτελεσματικό μέσο (μαζί με την τήρηση των αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών) για την πρόληψη της διασποράς του ιού. Και αν αναρωτιέστε για το αν η ιατρική μάσκα μίας χρήσεως είναι περισσότερο αποτελεσματική από την πάνινη των πολλαπλών χρήσεων οι επιστήμονες είναι κάθετοι στο ότι και οι δύο βοηθούν στην παρεμπόδιση της διασποράς μολυσμένων σταγονιδίων από αυτόν που τη φοράει προς τους άλλους, που είναι και το ζητούμενο. Ολοκληρώνοντας το θέμα της μάσκας, η φυσική άσκηση πράγματι δεν συνδυάζεται εύκολα μαζί της, ωστόσο οι αθλούμενοι μπορούν και επιβάλλεται να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Επειδή σε καταστάσεις πανδημίας συνήθως την πληρώνουν οι αδύναμοι, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι φέτος εκτιμάται πως θα πεθάνουν 10.000 παιδιά επιπλέον κάθε μήνα από υποσιτισμό εξαιτίας του Covid-19 (ένα αριθμητικό νούμερο που ισούται με 6,7 εκατ. περισσότερα υποσιτισμένα παιδιά, κυρίως στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία), ας υπογραμμιστεί ότι ο νέος κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τα κατοικίδια ζώα. Με τα πρόσφατα φρικτά γεγονότα κακοποίησης σκύλων στα Χανιά και στη Νίκαια να κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω του Διαδικτύου, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή πληροφορία ότι ο ιός μεταδίδεται με ζώα ή έντομα. Είναι αναπνευστικός ιός και μεταδίδεται, όπως και οι όμοιοί του, με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή με αεροσταγονίδια.

Και συνεχίζουμε…

  • Τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τον ιό, αντιθέτως η αλόγιστη χρήση τους αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
  • H βότκα και γενικά όλα τα αλκοολούχα ποτά δεν είναι κατάλληλα για απολυμαντικά υγρά κατά του ιού. Για την απολύμανσή του απαιτούνται διαλύματα περιεκτικότητας άνω του 60%, ενώ η βότκα για παράδειγμα περιέχει 40%.
  • Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική ένδειξη ότι το σκόρδο, το τζίντζερ και τα προβιοτικά ενισχύουν το ανοσολογικό σύστημα έναντι του νέου κορωνοϊού.
  • Οι τακτικές ρινικές πλύσεις με αλατόνερο ή θαλασσινό νερό ή έτοιμα αλατούχα διαλύματα δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τη μόλυνση από το νέο κορωνοϊό.
  • Το ζεστό κλίμα ή η ηλιοθεραπεία δεν σκοτώνουν τον ιό, όπως αποδείχτηκε φέτος το καλοκαίρι, οπότε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατέγραψαν δεκάδες θύματα. Σήμερα, στην προαναφερόμενη χώρα οι νεκροί έχουν φτάσει τις 2.000 και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 200.000.
  • Ο Covid-19 δεν συνδέεται με την τεχνολογία 5G, που έχει κατηγορηθεί ακόμα και από διασημότητες όπως η Μαντόνα, για «όχημα» του φονικού ταξιδιού του. Οι περισσότερες χώρες, εξάλλου, που έχουν πληγεί από την πανδημία δεν διαθέτουν δίκτυα 5G.
  • Το σωστό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό είναι το καλύτερο μέτρο υγιεινής των χεριών, ενώ το καλύτερο απολυμαντικό επιφανειών και αντικειμένων είναι διάλυμα οικιακής χλωρίνης και τρεχούμενου νερού βρύσης σε αναλογία 1/10.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»